Aardappels 15 min. koken, afgieten, laten uitdampen en in dunne plakjes snijden. Oven voorverwarmen op 100 °C. Slagroom met knoflook, 100 g van de gruyère en peper en zout op smaak mengen. Van aardappelplakjes driekwart in ovenschaal overdoen. Roommengsel erover schenken en geheel voorzichtig omscheppen. Achtergehouden deel van aardappelplakjes dakpansgewijs erop leggen en rest van kaas erover strooien. Gratin in midden van oven in ca. 1 uur en 30 min. bruin en gaar bakken. Met aluminiumfolie afdekken als gratin te donker wordt.
Pommes Mazenod (aardappelgratin)
- algemeen* Dit is geen standaard aardappelgratin, maar een familierecept die al generaties lang op deze manier wordt gemaakt; met 750 ml slagroom. U kunt ook minder slagroom gebruiken: 250 ml ipv. 750 ml. En dit recept wordt door de familie altijd op een lage lage temperatuur (100 °C) in de oven gebakken. Als u dat wilt, kan kan de oventemperatuur ook op 200 °C.
Gerelateerde recepten
Pommes Mazenod (aardappelgratin)

bijgerecht
4 personen
975 kcal
30 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
Aan de slag
Aardappels 15 min. koken, afgieten, laten uitdampen en in dunne plakjes snijden. Oven voorverwarmen op 100 °C. Slagroom met knoflook, 100 g van de gruyère en peper en zout op smaak mengen. Van aardappelplakjes driekwart in ovenschaal overdoen. Roommengsel erover schenken en geheel voorzichtig omscheppen. Achtergehouden deel van aardappelplakjes dakpansgewijs erop leggen en rest van kaas erover strooien. Gratin in midden van oven in ca. 1 uur en 30 min. bruin en gaar bakken. Met aluminiumfolie afdekken als gratin te donker wordt.
algemeen:* Dit is geen standaard aardappelgratin, maar een familierecept die al generaties lang op deze manier wordt gemaakt; met 750 ml slagroom. U kunt ook minder slagroom gebruiken: 250 ml ipv. 750 ml. En dit recept wordt door de familie altijd op een lage lage temperatuur (100 °C) in de oven gebakken. Als u dat wilt, kan kan de oventemperatuur ook op 200 °C.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
1 kilo vastkokende aardappels
750 ml slagroom*
2 teentjes knoflook
150 g gruyère kaas
0 versgemalen peper
Dit heb je nodig
grote ovenschaal