Hollandse erwtensoep
Een echte Hollandse klassieker: deze rijkelijk gevulde erwtensoep met schouderkarbonaden, rookworst, aardappel en groenten! Hij staat binnen één uur op tafel maar kan ook een dag van tevoren gemaakt worden.
Aan de slag
Doe het water, de spliterwten, karbonaden en bouillonblokjes in een grote soeppan en breng op hoog vuur aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur koken.
Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 1 cm. Snijd de preien in dunne halve ringen en spoel onder koud stromend water. Schil en snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm. Snijd de selderij fijn.
Haal de karbonaden uit de pan. Voeg de knolselderij, prei, aardappel en ¾ van de selderij toe aan de soep en roer door. Laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig en pureer een deel van de soep met de staafmixer.
Snijd ondertussen de karbonaden in blokjes van 1 cm. Snijd de worst in plakjes van 1 cm.
Roer de worst en de blokjes karbonade door de soep en verwarm nog 5 min. mee. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de rest van de selderij.
Hollandse erwtensoep
Een echte Hollandse klassieker: deze rijkelijk gevulde erwtensoep met schouderkarbonaden, rookworst, aardappel en groenten! Hij staat binnen één uur op tafel maar kan ook een dag van tevoren gemaakt worden.
![recipe](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD184673_612x450_JPG.jpg)
hoofdgerecht
null personen
485 kcal
45 min. bereiden
Aan de slag
Doe het water, de spliterwten, karbonaden en bouillonblokjes in een grote soeppan en breng op hoog vuur aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur koken.
Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 1 cm. Snijd de preien in dunne halve ringen en spoel onder koud stromend water. Schil en snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm. Snijd de selderij fijn.
Haal de karbonaden uit de pan. Voeg de knolselderij, prei, aardappel en ¾ van de selderij toe aan de soep en roer door. Laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig en pureer een deel van de soep met de staafmixer.
Snijd ondertussen de karbonaden in blokjes van 1 cm. Snijd de worst in plakjes van 1 cm.
Roer de worst en de blokjes karbonade door de soep en verwarm nog 5 min. mee. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de rest van de selderij.
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://mijn.ah.be/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van personen)2 l water
300 g gedroogde spliterwten
2 schouderkarbonades
2 groentebouillontablet
500 g knolselderij
400 g preien
200 g iets kruimige aardappelen
25 g verse selderij
1 Gelderse rookworst
Dit heb je nodig
staafmixer