Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en laat ze afkoelen. Marineer de rode uienringen in het citroensap. Schil de sinaasappels en de grapefruits zodat al het wit eraf is. Snijd met een scherp mes de witte vliesjes tussen het vruchtvlees uit en probeer het vrijkomende vocht zo veel mogelijk op te vangen. Klop van het vrijgekomen sap en 4 el olie een dressing, breng op smaak met zout en peper. Schep de dressing om met de spinazie. Verdeel de rode ui, de partjes sinaasappel en grapefruit en de pijnboompitten erover. Verhit 2 el olie in een grote koekenpan en bak de gewone uien op middelhoog vuur tot ze lichtbruin kleuren. Voeg de champignons toe en bak ze 5 min. mee. Schep de uien en de champignons met een schuimspaan uit de pan. Verhit de achtergebleven olie in de pan met de laatste lepel olie. Bak hierin op hoog vuur de stukken ossenhaas met drie tegelijk in 2-3 min. per kant bruin. Laat het vlees even rusten. Roer de crème fraîche en de cognac door het resterende bakvet. Kook deze saus even door. Schep nu de uien en de champignons door de saus en laat goed doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met verse peterselie. Serveer de saus en de salade apart.
- algemeenFamilierecept Allerhande 13 2006. De zusjes Jodie en Tara van Oyen koken en eten elke twee maanden met veertien familieleden. Vijf jaar geleden werd de basis gelegd voor een nieuwe familietraditie: de familiekookclub. Tijdens het eerste familiediner stond er ossenhaas met citrussalade op het menu. Een combinatie die zo goed werd ontvangen, dat de twee zussen 'm in kleiner familieverband al een paar keer met kerst hebben geserveerd. Jodie: 'Ossenhaas is natuurlijk een heel feestelijk stukje vlees. De salade met sinaasappel, grapefruit en spinazie is anders dan anders én smaakt heerlijk fris bij het vlees. De kneep zit 'm in de dressing van het verse vruchtensap met olie. Heel eenvoudig zet je iets echt bijzonders op tafel.'
Gerelateerde recepten
Ossenhaas met citrussalade

hoofdgerecht
6 personen
520 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en laat ze afkoelen. Marineer de rode uienringen in het citroensap. Schil de sinaasappels en de grapefruits zodat al het wit eraf is. Snijd met een scherp mes de witte vliesjes tussen het vruchtvlees uit en probeer het vrijkomende vocht zo veel mogelijk op te vangen. Klop van het vrijgekomen sap en 4 el olie een dressing, breng op smaak met zout en peper. Schep de dressing om met de spinazie. Verdeel de rode ui, de partjes sinaasappel en grapefruit en de pijnboompitten erover. Verhit 2 el olie in een grote koekenpan en bak de gewone uien op middelhoog vuur tot ze lichtbruin kleuren. Voeg de champignons toe en bak ze 5 min. mee. Schep de uien en de champignons met een schuimspaan uit de pan. Verhit de achtergebleven olie in de pan met de laatste lepel olie. Bak hierin op hoog vuur de stukken ossenhaas met drie tegelijk in 2-3 min. per kant bruin. Laat het vlees even rusten. Roer de crème fraîche en de cognac door het resterende bakvet. Kook deze saus even door. Schep nu de uien en de champignons door de saus en laat goed doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met verse peterselie. Serveer de saus en de salade apart.
algemeen:Familierecept Allerhande 13 2006. De zusjes Jodie en Tara van Oyen koken en eten elke twee maanden met veertien familieleden. Vijf jaar geleden werd de basis gelegd voor een nieuwe familietraditie: de familiekookclub. Tijdens het eerste familiediner stond er ossenhaas met citrussalade op het menu. Een combinatie die zo goed werd ontvangen, dat de twee zussen 'm in kleiner familieverband al een paar keer met kerst hebben geserveerd. Jodie: 'Ossenhaas is natuurlijk een heel feestelijk stukje vlees. De salade met sinaasappel, grapefruit en spinazie is anders dan anders én smaakt heerlijk fris bij het vlees. De kneep zit 'm in de dressing van het verse vruchtensap met olie. Heel eenvoudig zet je iets echt bijzonders op tafel.'
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
1 zakje pijnboompitten
3 rode uien
1 citroen
4 sinaasappels
4 grapefruits
7 el olie
2 x 200 g verse spinazie
4 uien
1 bakje kastanjechampignons
3 x 2 stukken ossenhaas
125 ml crème fraîche
4 el cognac
3 el verse peterselie