Verwarm de oven voor op 100 ºC. Klop in een schone, vetvrije kom met een mixer de eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf kloppen tot een taaie, glanzende massa met zachte witte pieken ontstaat. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak met een lepel acht bergjes eiwitschuim van 8 centimeter doorsnee. Bak de meringues 1 uur in de oven met de deur op een kier (steek er een pollepel tussen). Schakel de oven uit, maar laat de meringues er nog 1 uur in staan om knapperig te worden. Klop in een kom de slagroom bijna stijf. Roer in een kommetje de lemon curd met een vork los. Roer de lemon curd door de slagroom. Verwarm in een pannetje op laag vuur het sinaasappelsap met de suiker en laat het kort inkoken. Voeg de cranberry's toe en kook ze 7-8 minuten zachtjes mee, tot de bessen openspringen. Schep op de platte kant van vier meringues een flinke dot citroenroom en leg de andere vier meringues erop. Leg de gevulde meringues op hun zij op bordjes. Schep er de cranberrysaus en een beetje van het cranberrysap naast.
Extra feestelijk wordt dit gerecht met een mandje van karamel. Zie recepttip elders op deze site.
- algemeenLemoncurd is ook heel lekker op geroosterd brood.
- algemeenKrijg je de eiwitten niet stijfgeklopt? Dat kan een aantal oorzaken hebben. Dat de eieren niet op kamertemperatuur zijn, bijvoorbeeld. Of dat er toch een beetje (vet!) eigeel in het eiwit zit. Of dat kom en garde niet helemaal vetvrij zijn. Het is ook beter om geen plastic kom te gebruiken om eiwitten stijf te kloppen. Omdat plastic poreus is, kun je het namelijk heel moeilijk vetvrij krijgen. Roestvrij staal, glas, aardewerk, koper of porselein zijn in dit geval beter. Om het probleem op te lossen voeg je een mespunt zout en suiker geleidelijk toe. Een paar druppels citroensap of azijn toevoegen voor het kloppen helpt ook.
Gerelateerde recepten
Meringues met citroenroom

nagerecht
4 personen
245 kcal
30 min. bereiden
2 uur wachten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 100 ºC. Klop in een schone, vetvrije kom met een mixer de eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf kloppen tot een taaie, glanzende massa met zachte witte pieken ontstaat. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak met een lepel acht bergjes eiwitschuim van 8 centimeter doorsnee. Bak de meringues 1 uur in de oven met de deur op een kier (steek er een pollepel tussen). Schakel de oven uit, maar laat de meringues er nog 1 uur in staan om knapperig te worden. Klop in een kom de slagroom bijna stijf. Roer in een kommetje de lemon curd met een vork los. Roer de lemon curd door de slagroom. Verwarm in een pannetje op laag vuur het sinaasappelsap met de suiker en laat het kort inkoken. Voeg de cranberry's toe en kook ze 7-8 minuten zachtjes mee, tot de bessen openspringen. Schep op de platte kant van vier meringues een flinke dot citroenroom en leg de andere vier meringues erop. Leg de gevulde meringues op hun zij op bordjes. Schep er de cranberrysaus en een beetje van het cranberrysap naast.
Extra feestelijk wordt dit gerecht met een mandje van karamel. Zie recepttip elders op deze site.
algemeen:Lemoncurd is ook heel lekker op geroosterd brood.
algemeen:Krijg je de eiwitten niet stijfgeklopt? Dat kan een aantal oorzaken hebben. Dat de eieren niet op kamertemperatuur zijn, bijvoorbeeld. Of dat er toch een beetje (vet!) eigeel in het eiwit zit. Of dat kom en garde niet helemaal vetvrij zijn. Het is ook beter om geen plastic kom te gebruiken om eiwitten stijf te kloppen. Omdat plastic poreus is, kun je het namelijk heel moeilijk vetvrij krijgen. Roestvrij staal, glas, aardewerk, koper of porselein zijn in dit geval beter. Om het probleem op te lossen voeg je een mespunt zout en suiker geleidelijk toe. Een paar druppels citroensap of azijn toevoegen voor het kloppen helpt ook.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
2 eiwitten
100 g poedersuiker
125 ml slagroom
1 eetlepel lemon curd
1 sinaasappel
1 eetlepel suiker
150 g verse cranberry's
Dit heb je nodig
bakpapier