Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan. Bak hierin de prei, wortel, laurierblaadjes en 1/4 van de ui, tot de ui glazig ziet. Roer de tomatenpuree erdoor en bak het geheel nog 2 minuten op middelhoog vuur.
Snijd de tomaten in vieren en schep ze met de aardappel en de rundvleesbouillontabletten in de pan. Voeg 1 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10-15 minuten zacht doorkoken.
Snijd de spekblokjes heel fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak het spek met de rest van de uien goudbruin en krokant.
Pureer de tomatensoep met een staafmixer en zeef 'm. Voeg desgewenst wat kokend water toe om de soep te verdunnen. Breng de soep op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep het spek-uienmengsel naar smaak in de soep.
- algemeenFamilierecept AllerHande 6 2007. Als kok op het passagiersschip de Nieuw Amsterdam leerde John Vroemen chic koken. Maar de basis voor zijn kookkunsten werd gelegd in Maastricht, in z'n moeders keuken. 'Mijn liefde voor koken heb ik echt van haar.' Die liefde bracht hij op zijn beurt over op zijn dochter Ellen. Ellen: 'De recepten van mijn oma spelen nog altijd een grote rol. Het meest bijzonder vind ik haar tomatensoep. Een zeer smakelijke soep met verse tomaten, heel fijngesneden gefruite uitjes en piepkleine blokjes gerookt spek. Het geheim is volgens Ellen: geduld. 'De kracht zit 'm in het werken met verse groenten die je zelf snijdt, in heel kleine blokjes zodat ze goed hun smaak kunnen afgeven. En in het feit dat alles rustig mag sudderen.'
Gerelateerde recepten
Tomatensoep met spekjes

hoofdgerecht
4 personen
345 kcal
45 min. bereiden
Aan de slag
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan. Bak hierin de prei, wortel, laurierblaadjes en 1/4 van de ui, tot de ui glazig ziet. Roer de tomatenpuree erdoor en bak het geheel nog 2 minuten op middelhoog vuur.
Snijd de tomaten in vieren en schep ze met de aardappel en de rundvleesbouillontabletten in de pan. Voeg 1 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10-15 minuten zacht doorkoken.
Snijd de spekblokjes heel fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak het spek met de rest van de uien goudbruin en krokant.
Pureer de tomatensoep met een staafmixer en zeef 'm. Voeg desgewenst wat kokend water toe om de soep te verdunnen. Breng de soep op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep het spek-uienmengsel naar smaak in de soep.
algemeen:Familierecept AllerHande 6 2007. Als kok op het passagiersschip de Nieuw Amsterdam leerde John Vroemen chic koken. Maar de basis voor zijn kookkunsten werd gelegd in Maastricht, in z'n moeders keuken. 'Mijn liefde voor koken heb ik echt van haar.' Die liefde bracht hij op zijn beurt over op zijn dochter Ellen. Ellen: 'De recepten van mijn oma spelen nog altijd een grote rol. Het meest bijzonder vind ik haar tomatensoep. Een zeer smakelijke soep met verse tomaten, heel fijngesneden gefruite uitjes en piepkleine blokjes gerookt spek. Het geheim is volgens Ellen: geduld. 'De kracht zit 'm in het werken met verse groenten die je zelf snijdt, in heel kleine blokjes zodat ze goed hun smaak kunnen afgeven. En in het feit dat alles rustig mag sudderen.'
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
3 eetlepels olie
50 g prei
½ winterwortel
2 blaadjes laurier
2 uien
1 blikje tomatenpuree
1 kg tomaten
1 middelgrote aardappel
2 rundvleesbouillontabletten
125 g gerookte spekblokjes
Dit heb je nodig
staafmixer