Verwarm de oven voor op 200 °C. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Rasp de Pecorino fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 4 min. Voeg de knoflook, oregano en het gehakt toe. Bak het gehakt rul en goudbruin. Voeg de tomatenblokjes toe en kook 5 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Maak laagjes met ⅓ van de gehaktsaus, ⅓ van de lasagnevellen, ⅓ van de spinazie en ⅓ van de mascarpone. Bestrooi steeds met peper en eventueel zout.
Bestrooi met de Pecorino. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ca. 30 min. in het midden van de oven. Verwijder na 20 min. de folie.
Romige lasagne met spinazie maken
Ingrediënten
Aantal personen
1 middelgrote ui | |
1 teen knoflook | |
100 gram Pecorino Romano | |
3 eetlepel milde olijfolie | |
1 theelepel gedroogde oregano | |
500 gram rundergehakt | |
400 gram tomatenblokjes | |
250 verse lasagnebladen | |
450 gram diepvries gesneden bladspinazie in deelblokjes | |
250 gram mascarpone |
Dit heb je nodig
rasp
ovenschaal (20 x 30 cm, ingevet)

Spinazie koken, opwarmen en wokken
Wil je spinazie koken? Blancheren is dan een goede optie: heel kort koken in flink kokend water. Laat het daarna uitlekken. Een andere manier om spinazie te garen, is in een wok of hapjespan. Verwarm een klein beetje olie in de pan op middelhoog vuur en roerbak de spinazie in delen totdat de groente helemaal is geslonken. Je kunt spinazie veilig opnieuw opwarmen. Het is daarbij belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren en daardoor schadelijk kunnen zijn, minder kans om te groeien. Bewaar restjes spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast. Je kunt spinazie veilig combineren met vis – iets wat vroeger werd afgeraden.

Is spinazie gezond?
Spinazie staat net als andere soorten groente en fruit in de Schijf van Vijf en past dus binnen een gezond eetpatroon. Het is een groene bladgroente die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Pureer een handvol spinazie mee in je smoothie, maak er een snelle pasta mee of serveer ‘m rauw als salade. Spinazie slinkt tijdens het bereiden. Om een gemiddelde portie van 50 gram spinazie per persoon over te houden, gebruik je 85 tot 100 gram rauwe spinazie.
Zo doe je dat: spinazie wokken, vocht uitduwen, pureren
Hoe eet jij je spinazie het liefst? Gewokt, als pastasaus of in een quiche? Met deze drie handige kooktechnieken is jouw spinazierecept op z’n best! Een lesje wokken, pureren en vocht uitduwen.
Spinazie wokken
Verhit 1.5 el olijfolie in een wok, pers 2 tenen knoflook erboven en fruit 30 sec. Voeg verse spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken.
Bijbehorend recept...
00:37