Halveer de uien in de lengte en snijd in parten van een ½ cm dik. Snijd de spitskool in repen van 1½ cm. Snijd de winterpeen in stukken van 4 cm. Snijd die in de lengte in plakken van een ½ cm dik en vervolgens in dunne reepjes (julienne). Snijd de paddenstoelen in plakjes en de bosuitjes in stukken van 4 cm. Scheur de oesterzwammen in stukken van een ½ cm.
Meng ondertussen voor de saus de sojasaus, oestersaus, sesamolie en suiker.
Verhit een grote wok zonder olie of boter op hoog vuur. Roerbak de spekjes in 3 min. knapperig. Voeg de ui, kool, winterpeen, paddenstoelen en bosui toe en roerbak nog 3-4 min. op hoog vuur. Voeg de noedels toe, roer een beetje los en roerbak 1 min. Schep de saus erdoor en roerbak nog 1 min.
Yaki udon
Met yaki udon kun je eindeloos variëren. Maar dan wel altijd met die heerlijk zoete, stroperige saus. Wij gaan voor een variant met spitskool, paddenstoelen en spekreepjes.
- combinatietipLekker met ingelegde (roze) gember, sesamzaad en extra ringetjes bosui.
- combinatietipVoeg 2 el sake toe aan de saus.
- achtergrondinfo Yaki udon betekent gebakken udon in het Japans. Udon zijn dikke, stevige, elastische noedels. Het gerecht is altijd op basis van deze noedelsoort, groente en een proteïnebron.
- achtergrondinfoDe saus wordt traditioneel gemaakt van soja + ‘mentsuyu’ dit laatste is een (geconcentreerde) soepbasis gemaakt van sake, mirin, soja, kombu (kelp) en katsuobushi (gedroogde bonitoflakes.)
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Yaki udon
Met yaki udon kun je eindeloos variëren. Maar dan wel altijd met die heerlijk zoete, stroperige saus. Wij gaan voor een variant met spitskool, paddenstoelen en spekreepjes.

hoofdgerecht
4 personen
495 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Halveer de uien in de lengte en snijd in parten van een ½ cm dik. Snijd de spitskool in repen van 1½ cm. Snijd de winterpeen in stukken van 4 cm. Snijd die in de lengte in plakken van een ½ cm dik en vervolgens in dunne reepjes (julienne). Snijd de paddenstoelen in plakjes en de bosuitjes in stukken van 4 cm. Scheur de oesterzwammen in stukken van een ½ cm.
Meng ondertussen voor de saus de sojasaus, oestersaus, sesamolie en suiker.
Verhit een grote wok zonder olie of boter op hoog vuur. Roerbak de spekjes in 3 min. knapperig. Voeg de ui, kool, winterpeen, paddenstoelen en bosui toe en roerbak nog 3-4 min. op hoog vuur. Voeg de noedels toe, roer een beetje los en roerbak 1 min. Schep de saus erdoor en roerbak nog 1 min.
combinatietip:Lekker met ingelegde (roze) gember, sesamzaad en extra ringetjes bosui.
combinatietip:Voeg 2 el sake toe aan de saus.
achtergrondinfo: Yaki udon betekent gebakken udon in het Japans. Udon zijn dikke, stevige, elastische noedels. Het gerecht is altijd op basis van deze noedelsoort, groente en een proteïnebron.
achtergrondinfo:De saus wordt traditioneel gemaakt van soja + ‘mentsuyu’ dit laatste is een (geconcentreerde) soepbasis gemaakt van sake, mirin, soja, kombu (kelp) en katsuobushi (gedroogde bonitoflakes.)
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
2 rode uien
300 g spitskolen
200 g winterpeen
200 g paddenstoelenmix shiitake, kastanjechampignon en oesterzwam
6 bosuitjes
2 el sojasaus
1 el oestersaus
2 el sesamolie
1 el kristalsuiker
250 g gerookte spekreepjes
400 g udon noedels kant en klaar