Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Vul een kom met het water en voeg ¾ van het zout toe. Laat de tofu hier 1 uur in weken.
Verwijder de steeltjes van de rawit-pepers en snijd ze in ringen. Snijd de knoflook in plakjes.
Maal in de keukenmachine de rawit-pepers, knoflook en ¾ van de pinda’s met de rest van het zout tot een fijne pasta (boemboe). Meng de rest van de pinda’s erdoor. Pulseer een aantal keer, zodat je kleine stukjes pinda in de boemboe krijgt.
Verhit ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe 5 min. terwijl je ’m regelmatig omschept. Doe de boemboe in een steelpan en voeg de kokosmelk, ketjap manis, kokosbloesemsuiker, tamarindepasta en de rest van het water (4 el per 4 personen) toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus 5-8 min. zachtjes koken. De saus moet nog ‘lopend’ zijn, ongeveer zo dik als karnemelk.
Kook ondertussen de eieren 8 min. hard. Giet af en laat schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Halveer de spitskool en snijd de helften in reepjes van 1½ cm breed. Snijd de komkommers in plakjes van een ½ cm breed. Kook de sperziebonen in 6 min. beetgaar. Schep met een schuimspaan uit het water, doe in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Kook de kool en taugé 30 sec., giet af en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Haal ondertussen de tofu uit het gezouten water en dep goed droog met keukenpapier. Verhit de rest van de olie in de wok en bak de blokjes tofu op middelhoog vuur in 6-8 min. goudbruin. Meng in een grote kom de sperziebonen, taugé, spitskool en komkommer. Giet de pindasaus erover en meng alles door elkaar. Leg de eieren en gebakken tofu erop.
Gadogado
Gadogado betekent 'gemengd'. Het gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java, maar wordt tegenwoordig in heel Indonesië gegeten.
- combinatietipLekker met kroepoek en gebakken uitjes.
- combinatietipLiever minder pittig? Gebruik dan 1 Spaanse peper (lombok) in plaats van de 3 rawitpepers, en verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper.
- achtergrondinfoTraditioneel serveert men gadogado met lontong; blokjes kleefrijst.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Gadogado
Gadogado betekent 'gemengd'. Het gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java, maar wordt tegenwoordig in heel Indonesië gegeten.

hoofdgerecht
4 personen
935 kcal
30 min. bereiden
1 uur wachten
Aan de slag
Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Vul een kom met het water en voeg ¾ van het zout toe. Laat de tofu hier 1 uur in weken.
Verwijder de steeltjes van de rawit-pepers en snijd ze in ringen. Snijd de knoflook in plakjes.
Maal in de keukenmachine de rawit-pepers, knoflook en ¾ van de pinda’s met de rest van het zout tot een fijne pasta (boemboe). Meng de rest van de pinda’s erdoor. Pulseer een aantal keer, zodat je kleine stukjes pinda in de boemboe krijgt.
Verhit ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe 5 min. terwijl je ’m regelmatig omschept. Doe de boemboe in een steelpan en voeg de kokosmelk, ketjap manis, kokosbloesemsuiker, tamarindepasta en de rest van het water (4 el per 4 personen) toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus 5-8 min. zachtjes koken. De saus moet nog ‘lopend’ zijn, ongeveer zo dik als karnemelk.
Kook ondertussen de eieren 8 min. hard. Giet af en laat schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Halveer de spitskool en snijd de helften in reepjes van 1½ cm breed. Snijd de komkommers in plakjes van een ½ cm breed. Kook de sperziebonen in 6 min. beetgaar. Schep met een schuimspaan uit het water, doe in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Kook de kool en taugé 30 sec., giet af en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Haal ondertussen de tofu uit het gezouten water en dep goed droog met keukenpapier. Verhit de rest van de olie in de wok en bak de blokjes tofu op middelhoog vuur in 6-8 min. goudbruin. Meng in een grote kom de sperziebonen, taugé, spitskool en komkommer. Giet de pindasaus erover en meng alles door elkaar. Leg de eieren en gebakken tofu erop.
combinatietip:Lekker met kroepoek en gebakken uitjes.
combinatietip:Liever minder pittig? Gebruik dan 1 Spaanse peper (lombok) in plaats van de 3 rawitpepers, en verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper.
achtergrondinfo:Traditioneel serveert men gadogado met lontong; blokjes kleefrijst.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
375 g tofu naturel
4 tl zout
3 rawit pepers
2 tenen knoflook
250 g gezouten dry roasted pinda's
5 el zonnebloemolie
200 ml kokosmelk
2 el ketjap manis
2 el kokosbloesemsuiker
1½ el tamarindepasta
60 ml water
4 middelgrote scharreleieren
200 g verse sperziebonen
600 g spitskool
6 snoepgroente komkommers
100 g taugé
Dit heb je nodig
keukenmachine