Kook de spaghettini beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel onder koud stromend water. Meng er ⅙ van de olie door en hou apart.
Snipper ondertussen de sjalot. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de tenen knoflook fijn. Wrijf de sjalot met de peper, knoflook en trassie in de vijzel tot een pasta. Snijd de takjes van de selderij fijn, snijd de blaadjes fijn en hou beide apart.
Snijd de paksoi in de lengte in vieren. Verhit 2 el olie (per 4 personen) in een grote koekenpan op hoog vuur en roerbak hierin de paksoi 4 min. Voeg na 3 min. ⅓ van de ketjap manis toe. Haal de paksoi uit de pan en hou apart.
Verhit de rest van de olie in een wok op middelhoog vuur. Bak hierin de sjalotten- pasta en de selderijsteeltjes 5 min. Voeg na 3 min. de rest van de ketjap manis, de ketjap asin, kokosbloesemsuiker en tomatenpuree toe. Verkruimel de maggiblokjes boven de pan en roer door.
Zet het vuur hoog, voeg de spaghettini toe en bak 2 min. Haal de wok van het vuur. Roer de selderijblaadjes door de bami.
Verdeel de bami over borden en serveer met de paksoi en sambal.
Surinaamse bami met paksoi
Een portie Surinaamse bami gaat er altijd wel in! Ook lekker met een plakje tomaat of komkommer.
- bereidingstipAls je geen vijzel hebt, kun je ook een hakmolentje of keukenmachine gebruiken.
- algemeenDe Madame Jeanette sambal is niet in elke Albert Heijn-winkel verkrijgbaar. Bestel het op ah.nl of vervang door 2 fijngesneden adjumapepers.
- achtergrondinfoBami is een populair Javaans-Surinaams gerecht. De Javanen in Suriname kwamen tussen 1894 en 1939 als contractarbeider uit Indonesië. Ze maakten bami, maar dan met ingrediënten die in Suriname te krijgen waren, zoals selderij. Het is heel gebruikelijk om (dunne) spaghetti te gebruiken.
Gerelateerde recepten
Surinaamse bami met paksoi
Een portie Surinaamse bami gaat er altijd wel in! Ook lekker met een plakje tomaat of komkommer.

hoofdgerecht
4 personen
560 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Kook de spaghettini beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel onder koud stromend water. Meng er ⅙ van de olie door en hou apart.
Snipper ondertussen de sjalot. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de tenen knoflook fijn. Wrijf de sjalot met de peper, knoflook en trassie in de vijzel tot een pasta. Snijd de takjes van de selderij fijn, snijd de blaadjes fijn en hou beide apart.
Snijd de paksoi in de lengte in vieren. Verhit 2 el olie (per 4 personen) in een grote koekenpan op hoog vuur en roerbak hierin de paksoi 4 min. Voeg na 3 min. ⅓ van de ketjap manis toe. Haal de paksoi uit de pan en hou apart.
Verhit de rest van de olie in een wok op middelhoog vuur. Bak hierin de sjalotten- pasta en de selderijsteeltjes 5 min. Voeg na 3 min. de rest van de ketjap manis, de ketjap asin, kokosbloesemsuiker en tomatenpuree toe. Verkruimel de maggiblokjes boven de pan en roer door.
Zet het vuur hoog, voeg de spaghettini toe en bak 2 min. Haal de wok van het vuur. Roer de selderijblaadjes door de bami.
Verdeel de bami over borden en serveer met de paksoi en sambal.
bereidingstip:Als je geen vijzel hebt, kun je ook een hakmolentje of keukenmachine gebruiken.
algemeen:De Madame Jeanette sambal is niet in elke Albert Heijn-winkel verkrijgbaar. Bestel het op ah.nl of vervang door 2 fijngesneden adjumapepers.
achtergrondinfo:Bami is een populair Javaans-Surinaams gerecht. De Javanen in Suriname kwamen tussen 1894 en 1939 als contractarbeider uit Indonesië. Ze maakten bami, maar dan met ingrediënten die in Suriname te krijgen waren, zoals selderij. Het is heel gebruikelijk om (dunne) spaghetti te gebruiken.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
300 g spaghettini
6 el zonnebloemolie
1 sjalot
1 rode peper
2 tenen knoflook
2 tl trassie trafasie
40 g verse selderij
2 paksoi
3 el ketjap manis
2 el ketjap asin
2 el kokosbloesemsuiker
1 el tomatenpuree
2 maggiblokjes
2 el Madame Jeanette sambal
Dit heb je nodig
vijzel