Sambal oelek (sambal ulek)

Zelf sambal oelek maken? Lekker! En ook makkelijk, je hebt alleen pepers, zout en azijn nodig. Maak 'm traditioneel met de cobek en ulekan (vijzel) of maal alles in een keukenmachine.

5 kcal

(Voedingswaarden)

10 min. bereiden

zeer pittig

3 ingrediënten


Aan de slag


  1. Verwijder de steelaanzet van de pepers maar laat de zaadlijsten en zaadjes zitten. Snijd het vruchtvlees in ringen. Doe afhankelijk van de grootte van je vijzel een deel van de pepers en een deel van het zout in de vijzel en stamp en wrijf tot een puree. Herhaal tot de pepers en het zout op is. Gebruik je een keukenmachine, dan kan alles tegelijkertijd erin. Meng de azijn erdoor, schep in de pot en zet in de koelkast.

  • bereidingstipVoeg eventueel een eetlepel suiker toe voor meer balans.
  • resttipEen portie is 1 eetlepel en ca. 20 gram.
  • achtergrondinfoSambal oelek wordt fijngemalen in een cobek, een soort vijzel, met een oelekan: de stamper, vandaar z’n naam. Soms wordt er wat azijn toegevoegd om ’ml anger houdbaar te maken. In de Indonesische keuken is oelek meer een ingrediënt dan een sambald ie je los ergens bij eet.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Sambal oelek (sambal ulek)

Zelf sambal oelek maken? Lekker! En ook makkelijk, je hebt alleen pepers, zout en azijn nodig. Maak 'm traditioneel met de cobek en ulekan (vijzel) of maal alles in een keukenmachine.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig