Steek de barbecue aan en verhit hem tot 200°C. Snijd de sjalotten in halve ringen. Smelt de helft van de boter in de gietijzeren pan op de barbecue en fruit de sjalot 10 min. Schep uit de pan en houd apart.
Halveer ondertussen de tomaten in de lengte. Ris de naaldjes van het takje rozemarijn en snijd fijn. Smelt de rest van de boter in de gietijzeren pan op de barbecue. Voeg de balsamicoazijn en suiker toe en roer door. Leg 6 ansjovisfilets, de rozemarijn en gehalveerde tomaten met de bolle kant naar onderen in de pan, zodat de hele bodem bedekt is. Bak 10 min. op laag vuur tot de tomaat begint te karameliseren.
Haal de pan van de barbecue, verdeel de sjalot erover en bestrooi met peper en eventueel zout. Rol het bladerdeeg uit, leg losjes over de pan en snijd het overlappende deeg weg. Druk de zijkanten een beetje aan en stop het deeg goed in bij de randen. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet de pan weer op de barbecue en bak de taart in 25-30 min. met de deksel dicht.
Haal van de barbecue en laat 5 min. afkoelen. Leg er een passend bord op en keer om. Snijd de olijven grof en scheur de basilicumblaadjes grof. Verdeel de olijven, basilicumblaadjes en de rest van de ansjovis over de tarte tatin.
BBQ-tarte tatin van tomaat en ansjovis (advertorial)
Hartige taart van de BBQ? Jazeker! Alles aan deze BBQ-tarte tatin klopt: van de combi van de zoete tomaten en ziltige ansjovis tot het vleugje rook en krokante bodem. Probeer maar eens!
- bereidingstipJe kunt de tarte tatin ook in de oven maken. Bak ’m 25-30 min in een voorverwarmde oven van 200 °C.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
BBQ-tarte tatin van tomaat en ansjovis (advertorial)
Hartige taart van de BBQ? Jazeker! Alles aan deze BBQ-tarte tatin klopt: van de combi van de zoete tomaten en ziltige ansjovis tot het vleugje rook en krokante bodem. Probeer maar eens!

hoofdgerecht
4 personen
440 kcal
45 min. bereiden
5 min. wachten
Aan de slag
Steek de barbecue aan en verhit hem tot 200°C. Snijd de sjalotten in halve ringen. Smelt de helft van de boter in de gietijzeren pan op de barbecue en fruit de sjalot 10 min. Schep uit de pan en houd apart.
Halveer ondertussen de tomaten in de lengte. Ris de naaldjes van het takje rozemarijn en snijd fijn. Smelt de rest van de boter in de gietijzeren pan op de barbecue. Voeg de balsamicoazijn en suiker toe en roer door. Leg 6 ansjovisfilets, de rozemarijn en gehalveerde tomaten met de bolle kant naar onderen in de pan, zodat de hele bodem bedekt is. Bak 10 min. op laag vuur tot de tomaat begint te karameliseren.
Haal de pan van de barbecue, verdeel de sjalot erover en bestrooi met peper en eventueel zout. Rol het bladerdeeg uit, leg losjes over de pan en snijd het overlappende deeg weg. Druk de zijkanten een beetje aan en stop het deeg goed in bij de randen. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet de pan weer op de barbecue en bak de taart in 25-30 min. met de deksel dicht.
Haal van de barbecue en laat 5 min. afkoelen. Leg er een passend bord op en keer om. Snijd de olijven grof en scheur de basilicumblaadjes grof. Verdeel de olijven, basilicumblaadjes en de rest van de ansjovis over de tarte tatin.
bereidingstip:Je kunt de tarte tatin ook in de oven maken. Bak ’m 25-30 min in een voorverwarmde oven van 200 °C.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
100 g sjalotten
30 g ongezouten roomboter
500 g romatomaten
1 takje verse rozemarijn
1 el balsamico
1 el kristalsuiker
10 John West ansjovis in olijfolie
270 g vers bladerdeeg
1 el taggiasca olijf zonder pit
5 g verse basilicum
Dit heb je nodig
barbecue
gietijzeren pan