Verwarm de oven voor op 120 °C. Pers de citroen uit. Halveer de grotere aardbeien. Breng met 1 el citroensap (per cheesecake), de basterdsuiker en het vanille-extract aan de kook en laat 10 min. op laag vuur doorkoken. Pureer met de staafmixer tot een gladde jam en laat afkoelen tot gebruik.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Smelt de boter in een steelpan en maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Doe de gemalen koekjes met de kaneel in een kom, roer de gesmolten boter erdoor en meng tot een plakkerig koekkruim. Verdeel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met een lepel. Zet in de koelkast tot gebruik.
Meng de rest van het vanille-extract met de roomkaas, de rest van de basterdsuiker en de crème fraîche in de keukenmachine tot een egale massa. Voeg tijdens het mengen een voor een de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Voeg de bloem en eventueel zout toe en mix kort tot een vloeibaar, maar romig beslag.
Schep de vulling in de springvorm, verdeel de helft van de aardbeienjam met een theelepel in kleine hoopjes over de taart. Maak met de achterkant van een lepel of de satéprikker wat sierlijke bewegingen in de jam, zodat er een mooie swirl ontstaat.
Bak 1 uur en 15 min. in het midden van de oven. De cheesecake is klaar als de buitenkant stevig is en het midden nog een beetje wiebelt. Laat in de oven met een houten spatel tussen de ovendeur 2 uur afkoelen. Haal uit de oven en laat nog 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de cheesecake minimaal 3 uur (maar liever een nacht) afgedekt in de koelkast om op te stijven. Serveer met de rest van de jam.
Cheesecake met aardbeien-swirl
Deze cheesecake met aardbeien is niet alleen fotogeniek maar ook heel lekker. De crunchy bodem van koekjes in combinatie met de frisse aardbeien smaakt naar zomer op je bord.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Cheesecake met aardbeien-swirl
Deze cheesecake met aardbeien is niet alleen fotogeniek maar ook heel lekker. De crunchy bodem van koekjes in combinatie met de frisse aardbeien smaakt naar zomer op je bord.

12 personen
400 kcal
30 min. bereiden
6 uur wachten
1 uur 15 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 120 °C. Pers de citroen uit. Halveer de grotere aardbeien. Breng met 1 el citroensap (per cheesecake), de basterdsuiker en het vanille-extract aan de kook en laat 10 min. op laag vuur doorkoken. Pureer met de staafmixer tot een gladde jam en laat afkoelen tot gebruik.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Smelt de boter in een steelpan en maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Doe de gemalen koekjes met de kaneel in een kom, roer de gesmolten boter erdoor en meng tot een plakkerig koekkruim. Verdeel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met een lepel. Zet in de koelkast tot gebruik.
Meng de rest van het vanille-extract met de roomkaas, de rest van de basterdsuiker en de crème fraîche in de keukenmachine tot een egale massa. Voeg tijdens het mengen een voor een de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Voeg de bloem en eventueel zout toe en mix kort tot een vloeibaar, maar romig beslag.
Schep de vulling in de springvorm, verdeel de helft van de aardbeienjam met een theelepel in kleine hoopjes over de taart. Maak met de achterkant van een lepel of de satéprikker wat sierlijke bewegingen in de jam, zodat er een mooie swirl ontstaat.
Bak 1 uur en 15 min. in het midden van de oven. De cheesecake is klaar als de buitenkant stevig is en het midden nog een beetje wiebelt. Laat in de oven met een houten spatel tussen de ovendeur 2 uur afkoelen. Haal uit de oven en laat nog 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de cheesecake minimaal 3 uur (maar liever een nacht) afgedekt in de koelkast om op te stijven. Serveer met de rest van de jam.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 12 personen)
½ citroen
250 g aardbeien
260 g witte basterdsuiker
3 tl vanille-extract
100 g ongezouten roomboter
200 g digestive koekjes
1 tl gemalen kaneel
600 g roomkaas
125 g crème fraîche
3 middelgrote scharreleieren
2 el tarwebloem
Dit heb je nodig
staafmixer
bakpapier
springvorm (Ø 18 cm, ingevet)
keukenmachine
sateprikker