Laat de gyozavellen ontdooien. Bedek de vellen met een vochtige schone theedoek om uitdrogen te voorkomen.
Maak de bouillon: snijd het bot van de karbonade af. Snijd 4 bosuitjes in grove stukken. Schil en snijd de helft van de gember in dunne plakjes. Doe de kippenfond, het water, de gesneden bosui, de gesneden gember, de steranijs en 1 el sherry en het bot van de karbonade in een soeppan en breng tegen de kook aan, laat op laag vuur 30 min. zachtjes koken zonder deksel. Breng op smaak met de helft van het zout en van de vetsin en 1 tl suiker.
Maak de wontonvulling: snijd het vlees in blokjes van 2 cm. Snijd 1 bosuitje en de rest van de gember grof en doe met de rest van de sherry, de witte peper, 2 tl sesamolie, de rest van de suiker, van het zout en van de vetsin, het vlees en de garnalen in de keukenmachine. Maal met korte pulsen tot een glad mengsel.
Maak nu de wontons: schep in het midden van een gyozavel een ½ el vulling en bestrijk het vel rondom de vulling met water. Vouw de buitenste randen naar boven naar elkaar toe en druk goed aan, druk alle lucht eruit. Maak zo de rest van de wontons.
Snijd de rest van de bosuitjes in flinterdunne ringen. Snijd de stelen van de paksoi in stukken van 1 cm, laat het blad heel.
Verdeel de rest van de sesamolie over de kommetjes. Verwijder de smaakmakers uit de bouillon en breng terug aan de kook. Kook de paksoi 3 min. in de bouillon tot beetgaar en verdeel over de kommetjes. Kook de wontons 4 min. in de bouillon gaar. Verdeel over de kommen en schep de hete bouillon erover. Bestrooi met de bosui.
Wontonsoep
Je eigen wontons in een soep! Deze verse, met garnalen gevulde deegpakketjes zwemmen in een rijke bouillon met paksoi en bosui.
- combinatietipVoeg extra groente en gekookte eiernoedels toe om het een hoofdgerecht te maken.
- achtergrondinfoHet concept van wontons gaat terug tot de Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 n.Chr.). In deze periode werden ze aangeduid als "huidun," wat "chaos" betekent, als symbool voor hun gesloten aard zonder zichtbare openingen. In de loop van de tijd evolueerde de term naar "wonton," afgeleid van het Kantonese "wahn tan," wat poëtisch vertaald wordt als "wolken inslikken," een verwijzing naar hun uiterlijk wanneer ze in soep drijven. We hebben gekozen om gyozavellen te gebruiken in plaats van zelf de wontonvellen te maken.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Filodeeg gebruiken
Instructievideo - 01:41 min.
Gerelateerde recepten
Wontonsoep
Je eigen wontons in een soep! Deze verse, met garnalen gevulde deegpakketjes zwemmen in een rijke bouillon met paksoi en bosui.

voorgerecht
6 personen
235 kcal
45 min. bereiden
Aan de slag
Laat de gyozavellen ontdooien. Bedek de vellen met een vochtige schone theedoek om uitdrogen te voorkomen.
Maak de bouillon: snijd het bot van de karbonade af. Snijd 4 bosuitjes in grove stukken. Schil en snijd de helft van de gember in dunne plakjes. Doe de kippenfond, het water, de gesneden bosui, de gesneden gember, de steranijs en 1 el sherry en het bot van de karbonade in een soeppan en breng tegen de kook aan, laat op laag vuur 30 min. zachtjes koken zonder deksel. Breng op smaak met de helft van het zout en van de vetsin en 1 tl suiker.
Maak de wontonvulling: snijd het vlees in blokjes van 2 cm. Snijd 1 bosuitje en de rest van de gember grof en doe met de rest van de sherry, de witte peper, 2 tl sesamolie, de rest van de suiker, van het zout en van de vetsin, het vlees en de garnalen in de keukenmachine. Maal met korte pulsen tot een glad mengsel.
Maak nu de wontons: schep in het midden van een gyozavel een ½ el vulling en bestrijk het vel rondom de vulling met water. Vouw de buitenste randen naar boven naar elkaar toe en druk goed aan, druk alle lucht eruit. Maak zo de rest van de wontons.
Snijd de rest van de bosuitjes in flinterdunne ringen. Snijd de stelen van de paksoi in stukken van 1 cm, laat het blad heel.
Verdeel de rest van de sesamolie over de kommetjes. Verwijder de smaakmakers uit de bouillon en breng terug aan de kook. Kook de paksoi 3 min. in de bouillon tot beetgaar en verdeel over de kommetjes. Kook de wontons 4 min. in de bouillon gaar. Verdeel over de kommen en schep de hete bouillon erover. Bestrooi met de bosui.
combinatietip:Voeg extra groente en gekookte eiernoedels toe om het een hoofdgerecht te maken.
achtergrondinfo:Het concept van wontons gaat terug tot de Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 n.Chr.). In deze periode werden ze aangeduid als "huidun," wat "chaos" betekent, als symbool voor hun gesloten aard zonder zichtbare openingen. In de loop van de tijd evolueerde de term naar "wonton," afgeleid van het Kantonese "wahn tan," wat poëtisch vertaald wordt als "wolken inslikken," een verwijzing naar hun uiterlijk wanneer ze in soep drijven. We hebben gekozen om gyozavellen te gebruiken in plaats van zelf de wontonvellen te maken.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
30 diepvries gyoza vellen
200 g schouderkarbonades
6 bosuitjes
30 g verse gember
500 ml kippenfond
1½ l water
1 steranijs
2 el sherry
1 tl zout
1 tl vetsin
3 tl kristalsuiker
½ tl witte peper
3½ tl sesamolie
185 g verse roerbakgarnalen naturel
1 stronk Shanghai paksoi
Dit heb je nodig
schone theedoek
keukenmachine