Snijd de roomboter in blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Doe de bloem met het zout in de keukenmachine en meng kort. Voeg de blokjes koude boter toe en mix met korte pulsen tot een fijn, kruimelig deeg. Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm met koude handen een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Haal het deeg uit de koelkast en laat in 5-10 min. op temperatuur komen op het werkblad.
Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van Ø 32 cm. Bekleed de quichevorm met het deeg, laat 2 cm van het deeg overhangen. Snijd eventueel overtollig deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem, om te voorkomen dat de bodem te veel gaat rijzen. De quichebodem is nu klaar voor verdere bereiding.
Deeg voor quiche en hartige taart - basisrecept
- bereidingstipHet deeg is tot en met stap 2 1 dag van tevoren te maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en haal het deeg 5-10 min. voor verwerken uit de koelkast.
- bereidingstipVoeg 50 g geraspte kaas toe aan het deeg. Voeg de kaas toe voordat je het ijswater toevoegt.
- variatietipVoeg 2 tl gedroogde kruiden naar keuze (bijvoorbeeld tijm of dragon) toe aan het deeg. Voeg het toe voordat je het ijswater toevoegt.
- achtergrondinfoHet verschil tussen quichedeeg en hartige taartdeeg zit vooral in de samenstelling en de textuur. Quichedeeg, ook wel pâte brisée genoemd, is meestal licht en kruimelig. Door de grote hoeveelheid boter wordt het na het bakken luchtig en bros. Om te voorkomen dat het deeg door de natte vulling van de quiche doorweekt raakt, wordt het vaak eerst blindgebakken. Hartige taartdeeg is wat steviger. Soms lijkt het op quichedeeg, maar het kan ook meer op brooddeeg lijken als er gist in zit, voor een luchtige, broodachtige korst. Dit deeg is ideaal voor zwaardere, robuuste vullingen.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Quiche maken
Instructievideo - 00:44 min.
Gerelateerde recepten
Deeg voor quiche en hartige taart - basisrecept

4 personen
535 kcal
20 min. bereiden
1 uur 20 min. wachten
Aan de slag
Snijd de roomboter in blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Doe de bloem met het zout in de keukenmachine en meng kort. Voeg de blokjes koude boter toe en mix met korte pulsen tot een fijn, kruimelig deeg. Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm met koude handen een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Haal het deeg uit de koelkast en laat in 5-10 min. op temperatuur komen op het werkblad.
Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van Ø 32 cm. Bekleed de quichevorm met het deeg, laat 2 cm van het deeg overhangen. Snijd eventueel overtollig deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem, om te voorkomen dat de bodem te veel gaat rijzen. De quichebodem is nu klaar voor verdere bereiding.
bereidingstip:Het deeg is tot en met stap 2 1 dag van tevoren te maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en haal het deeg 5-10 min. voor verwerken uit de koelkast.
bereidingstip:Voeg 50 g geraspte kaas toe aan het deeg. Voeg de kaas toe voordat je het ijswater toevoegt.
variatietip:Voeg 2 tl gedroogde kruiden naar keuze (bijvoorbeeld tijm of dragon) toe aan het deeg. Voeg het toe voordat je het ijswater toevoegt.
achtergrondinfo:Het verschil tussen quichedeeg en hartige taartdeeg zit vooral in de samenstelling en de textuur. Quichedeeg, ook wel pâte brisée genoemd, is meestal licht en kruimelig. Door de grote hoeveelheid boter wordt het na het bakken luchtig en bros. Om te voorkomen dat het deeg door de natte vulling van de quiche doorweekt raakt, wordt het vaak eerst blindgebakken. Hartige taartdeeg is wat steviger. Soms lijkt het op quichedeeg, maar het kan ook meer op brooddeeg lijken als er gist in zit, voor een luchtige, broodachtige korst. Dit deeg is ideaal voor zwaardere, robuuste vullingen.
algemeen:Gek op hartig? Bekijk al onze hartige taart- (https://www.ah.nl/allerhande/recepten/hartige-taart) & quiche-recepten (https://www.ah.nl/allerhande/recepten/quiche-recepten).
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
170 g ongezouten roomboter
250 g tarwebloem
½ tl zout
50 ml ijskoud water
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
deegroller
quichevorm (Ø 24 cm, ingevet)