Erwtensoep

Hollandse erwtensoep: dé soep voor tijdens de koude wintermaanden. Snert koken staat zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed én er bestaat een WK snert koken. Ja, echt! Snel gaan oefenen dus.

Ingrediënten

Bereiding

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Erwtensoep vind je over de hele wereld, maar snert is typisch Nederlands. Het verschil? Daarover lopen de meningen nogal uiteen. Zo zijn er mensen die zeggen dat erwtensoep enkel rookworst bevat en snert extra varkensvlees. Waar velen het overeens zijn is dat snert de dikkere variant is van erwtensoep, die ontstaat als je de soep een dag laat staan. Hier gaan wij ook vanuit. In ons basisrecept voor erwtensoep zit ook extra varkensvlees.

Wat eet je bij erwtensoep?

Wat eet je bij erwtensoep?

Het ligt eraan hoe je de erwtensoep bereidt, maar vaak vult deze al genoeg en hoef je er niets bij te serveren. Wil je er toch iets naast eten? Dan kun je gaan voor een klassieke serveercombinatie: roggebrood. Kaal of belegd met spek. Houd je niet van roggebrood dan kun je natuurlijk ook een ander sneetje brood kiezen.

Hoe bewaar je erwtensoep?

Hoe bewaar je erwtensoep?

Erwtensoep kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Je kunt de erwtensoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst. De soep warm je op een laag vuur, al roerende weer op.

Welk vlees eet je bij erwtensoep?

Welk vlees eet je bij erwtensoep?

In klassieke erwtensoep erwtensoep kan rookworst natuurlijk niet ontbreken. Je kunt ook gaan voor een magere of vegetarische variant. Vaak wordt erwtensoep, of snert, ook gemaakt met extra varkensvlees zoals spek, schouderkarbonade of hamlappen.

Is erwtensoep gezond?

Is erwtensoep gezond?

Wil je gezonde erwtensoep maken? Dat kan. Het hangt natuurlijk helemaal af van de ingrediënten die je kiest. Erwtensoep wordt vaak gemaakt van spliterwten. Deze zijn gezond! Net als wortels en ui. De groenten bevatten veel vitamine en mineralen. Vlees in je erwtensoep kan je gerecht wat minder gezond maken. Zo is rookworst bewerkt vlees en bevat het veel verzadigd vet, net als spek. Ga voor mager vlees of een vegetarische variant om het gezonder te maken. Maak je de soep met bouillon? Let dan op: volgens het Voedingscentrum is het ’t beste om bouillonblokjes – i.v.m. het zoutgehalte – maar een keer per week te gebruiken. In plaats van zout kun je de soep ook op smaak bengen met kruiden, bijvoorbeeld laurierblad.

Hollandse erwtensoep maken

Een échte Hollandse maaltijd op tafel zetten? Met dit recept voor een goedgevulde erwtensoep zit je altijd goed.

Hollandse erwtensoep maken:
Breng in een soeppan 1.5 liter water met 1 el zout, 300 gram spliterwten, 2 schouderkarbonades en 1 laurierblaadje aan de kook. Laat 20 min. met de deksel op de pan zachtjes koken. Schil ondertussen 1 knolselderij en snijd in blokjes. Spoel de b...

06:42

Direct aan de slag

Naar alle erwtensoep