- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Beef Wellington: wat is dat?
Beef Wellington is ossenhaas in een korst van bladerdeeg. Een goede Beef Wellington bestaat uit: vanbinnen perfect gegaard vlees en vanbuiten krokant deeg. Voor extra smaak voeg je een ‘duxelle’ toe rondom het vlees: een laagje fijngehakte paddenstoelen. Ten slotte omwikkel je het vlees met gedroogde ham, voordat het bladerdeeg volgt. Het vet uit de ham helpt om de ossenhaas sappig te houden. Waar de naam ‘Beef Wellington’ precies vandaan komt, blijft een raadsel. Er wordt weleens gespeculeerd dat het gerecht uit Wellington komt, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar daar is geen culinair historisch bewijs voor.

Wat eet je bij beef Wellington?
Bijna alle soorten aardappelen zijn lekker als bijgerecht bij Beef Wellington, net als klassieke groentegerechten. Maak bijvoorbeeld deze geroosterde aardappels of een luchtige aardappelpuree. Bewaar de wat zwaardere bijgerechten, zoals aardappelgratin, voor een ander moment, want Beef Wellington is van zichzelf al vrij zwaar. Nog een aanrader: spruitjes. Zelfs de grootste spruitjeshaters gaan overstag met deze spruitjes-pastinaaksalade. Rode kool doet het ook goed bij Beef Wellington, net als deze pastinaakfrites.

Welk vlees gebruik je voor beef Wellington?
Oorspronkelijk wordt Beef Wellington gemaakt met ossenhaas, dat bekendstaat als het meest delicate en malse deel van het rund. Je kunt ook ander vlees gebruiken, gehakt of varkenshaas bijvoorbeeld. Of ga voor een vette vis, zoals zalm. Een echte ‘Wellington’ is het dan niet meer, eerder iets ‘en croûte’, maar dat is zeker ook de moeite waard. Liever vegetarisch? Probeer deze biet Wellington.
Mini Beef Wellington
In de Allerhande Kerst Kookschool laat Hugo Kennis je zien hoe je de lekkerste kerst-klassiekers zelf kunt maken. Zoals Beef Wellington, maar dan in mini-versie. En het resultaat? Net zo groot!
INGREDIENTEN
4 stuks ossenhaasbiefstuk
25 g ongezouten roomboter
250 g kastanjechampignons
2 tenen knoflook
4 takjes verse tijm
8 plakken serranoham
270 g vers bladerdeeg
1 ei
...
10:27
Lekker bij beef Wellington