Hasselback (aardappelen)

De prijs voor de meest fotogenieke aardappelen gaat zonder twijfel naar de hasselbacks. Behalve knap zijn ze ook nog eens ontzettend lekker: de inkepingen zorgen namelijk voor optimale smaakopname. Liever geen aardappelen? Bietjes en pompoen zijn ook heerlijk als hasselback!

Hasselback aardappelen recepten

Ingrediënten

Bereiding

Hasselback: wat is dat?

Hasselback: wat is dat?

Hasselbacks zijn vastkokende aardappelen die aan de bovenkant zijn ingesneden. Je kerft ze in, maar snijdt ze nét niet door. Zorg ervoor dat er weinig afstand is tussen de inkepingen: een paar millimeter. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kun je aan de boven- en onderkant van de aardappel twee houten pollepels of sushistokjes leggen. Door daarop te snijden, voorkom je dat je de aardappel helemaal doorsnijdt én worden alle inkepingen even diep. Smeer de aardappelen in met olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 °C in ca. 50 minuten gaar.

Welke variaties zijn er op de klassieke hasselback aardappelen?

Welke variaties zijn er op de klassieke hasselback aardappelen?

Behalve alleen peper en eventueel wat zout kun je ook andere smaakmakers toevoegen aan hasselback-aardappelen. Denk aan blauwe kaas en hazelnoten, gerookte paprikapoeder en limoenrasp, of kruidenboter en verse blaadjes laurier. En niet alleen aardappelen lenen zich voor een hasselback-bereiding. Op dezelfde manier kun je ook groente als pompoen of bietjes veel extra smaak geven. Of kerf een stokbrood in en vul deze met een romige kaas zoals camembert en een beetje truffeltapenade voor het ultieme cheesy comfortfood.

Allerhandigst: Hasselback

Een handige truc om de klassieke Hasselback te maken. Plus twee varianten met zoete aardappel en krieltjes.

Aardappel met rozemarijn
Ingrediënten
4 middelgrote vastkokende aardappels (schoongeboend)
4 verse takjes rozemarijn
2 el olijfolie
extra topping: geraspte Parmezaan

1 Verwarm de oven voor op 200 °C.
2 Halveer 4 takjes rozemarijn tot 8 korte takjes. ...

00:38