Kalkoen recepten

Hoe de kalkoen het schopte tot ultieme klassieker? Hij is groot genoeg voor je hele gezin en je kunt ’m lekker naar eigen smaak vullen. Met deze feestelijke blikvanger zet je zonder twijfel een spectaculair gerecht op tafel.

Ingrediënten

Bereiding

Stap 1: hoe vul je kalkoen?

Stap 1: hoe vul je kalkoen?

Variaties genoeg voor gevulde kalkoen. En ja, het is even een klusje, maar ook jou gaat het lukken! Volg bijvoorbeeld deze stap voor stap uitleg bij het bereiden van de vulling. Tip: het duurt even voordat de vulling in de kalkoen warm wordt. Verwarm het mengsel daarom voor in een braadpan met wat olie voordat je de kalkoen ermee vult. Rek de nek van de kalkoen naar achteren om ’m te vullen. Maak de huid weer dicht met behulp van cocktailprikkers. Besmeer de kalkoen met boter en bestrooi ’m royaal met peper en eventueel wat zout.

Stap 2: hoe bereid je kalkoen?

Stap 2: hoe bereid je kalkoen?

Zet de kalkoen in een voorverwarmde oven (175 °C) en bak ’m in ca. 135 minuten gaar. Keer de kalkoen na 105 minuten om zodat-ie overal gelijk goudbruin wordt. Plaats ’m vervolgens weer in de oven. Overigens hoef je de huid niet los te maken. Behalve als er, zoals bij deze kalkoen met pancetta en salie, smaakmakers of een botermengsel onder de huid moet. Dat maakt het wel extra smaakvol. Je kunt de huid (beginnend bij de nek) losmaken met je handen of een lepel. Kijk hierbij uit dat je de huid niet scheurt.

Stap 3: hoe snijd je kalkoen?

Stap 3: hoe snijd je kalkoen?

Zodra de kalkoen gaar is en je ’m hebt laten rusten, kun je ’m aansnijden. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en plaats ’m op een grote snijplank, met de borst omhoog zodat de kalkoen niet verschuift. Met een vleesvork houd je de kalkoen stevig op z’n plaats. Bij het aansnijden van de kalkoen snijd je eerst de poten los, gevolgd door de filets en de vulling. Tot slot kun je de kalkoenfilets in plakken snijden. Leg de plakken filet, poten en vleugels mooi op een schaal en serveer met de vulling.

Gevulde kalkoen

Een echte (kerst)klassieker: gevulde kalkoen. Het lijkt moeilijker dan het is en met deze stap voor stap video lukt het je zeker.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de korstjes van 2 sneetjes volkorenbrood en 2 sneetjes witbrood. Snijd het brood in blokjes van 1 centimeter. Doe het brood in een ovenschaal van 20 bij 30 centimeter en rooster in ongeveer 6 minuten goudbruin. Laat de oven aan.

04:16

Direct aan de slag

Meer hoofdgerechten