Varkenshaas

Varkenshaas: gegrild, mals gemarineerd of met een knapperig jasje van bladerdeeg uit de oven. Hoe je ’m ook bereidt, met dit heerlijke vlees maak je gegarandeerd indruk aan tafel.

Ingrediënten

Bereiding

Wat is varkenshaas?

Wat is varkenshaas?

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken en wordt daarom beschouwd als het meest luxe deel van het varken. Het vlees kan gebraden worden in de pan, in de oven of bereid worden op de barbecue. Varkenshaas is in een kwartiertje klaar. Ideaal! Maar let op: de manier van bakken is key. Het is van belang dat je het vlees aan de zijkanten laat dichtschroeien, maar de binnenkant sappig houdt. Het vlees mag best een beetje rosé blijven vanbinnen, dat is juist lekker mals.

Hoe marineer je varkenshaas?

Hoe marineer je varkenshaas?

Een goede basissaus voor varkenshaas kan bestaan uit wijn, azijn of boter, met daarin verse kruiden. Door de varkenshaas hier enkele minuten in mee te bakken, trekken de smaken goed in het stukje vlees. Een andere manier van het vlees op smaak brengen is het haasje te voorzien van een laagje glaze: wrijf het vlees in met honing of ahornsiroop en gril de varkenshaas (zonder olie of boter) totdat er een dun karamellaagje ontstaat. Of geef de varkenshaas een ‘en croûte’ jasje door ’m in te wikkelen met bladerdeeg. Feestelijk en ook nog eens lekker knapperig!

Hoe bak je varkenshaas?

Hoe bak je varkenshaas?

Haal de varkenshaas een halfuur voor het bereiden uit de koelkast en laat ’m op kamertemperatuur komen. Dep de varkenshaas vlak voor het bakken droog en breng op smaak met wat peper en eventueel zout. Bak in olijfolie op hoog vuur in 1 tot 1,5 minuut bruin. Draai het vuur iets lager en voeg wat vloeibare margarine toe aan de pan. Door de boter gedurende 5 minuten over het vlees te scheppen, wordt het van alle kanten verwarmd. Keer het vlees regelmatig. Neem de varkenshaas uit de pan en laat afgedekt met aluminiumfolie nog 1 tot 2 minuten rusten.

Varkenshaas met vijgen en saliejus

In Allerhande Kerst Kookschool laat Hugo Kennis je de lekkerste kerst-recepten zien. Zoals varkenshaas bakken. Met een zelfgemaakte vijgen-saliejus erbij ben je helemaal klaar voor kerst!

INGREDIENTEN
800 g pastinaak 
4 el arachideolie 
2 tenen knoflook
80 g ongezouten roomboter 
150 ml volle melk 
520 g varkenshaas 
4 mini-rodekooltjes 
1 sjalot&...

12:48

Direct aan de slag

Meer hoofdgerechten