Chimichurri

Het woord te vaak achter elkaar uitspreken is niet aan te raden, maar deze saus vaak serveren is dat wel! De van oorsprong Argentijnse chimichurri wordt daar veelal geserveerd bij vlees, maar is ook lekker bij vis, gegrilde groenten of een salade.

Ingrediënten

Bereiding

Wat is chimichurri?

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een saus die in de negentiende eeuw is ontstaan in Argentinië. Het verhaal gaat dat de Ier Jimmy McCurry - die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheid - de eerste was die een chimichurri maakte. Omdat zijn naam moeilijk uit te spreken was in het Argentijns, werd die verbasterd naar Chimichurri. De basis van chimichurri bestaat uit groene kruiden, zoals oregano, bieslook en peterselie, en olijfolie, azijn, knoflook en ui. Het liefst maak je deze saus een dag van tevoren, zodat de smaken goed intrekken.

Chimichurri: hoe bewaren en invriezen?

Chimichurri: hoe bewaren en invriezen?

Chimichurri kun je onder een laagje olijfolie in een goed gesloten potje of bakje ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren. Gebruik altijd een schone lepel wanneer je saus uit het potje pakt. In de vriezer is chimichurri 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Je kunt chimichurri eventueel ook invriezen in diepvrieszakjes of in een ijsblokjesvorm.

Chimichurri

Chimichurri is zelfgemaakt het allerlekkerst! Doe 'm bij gegrild vlees, vis, gegrilde groenten of een salade. Wat een alleskunner, die chimichurri! En nog makkelijk ook: je hebt ‘m al in 10 minuten klaar.

Ingrediënten voor chimichurri
1 rode peper
1 kleine rode ui
½ teen knoflook
15 g verse platte peterselie
15 g verse oregano
1 tl gedroogde oregano

00:28