Enchilada recepten

Een enchilada is een Mexicaans gerecht, en wát voor een! Voeg je favoriete vulling, guacamole en/of salsa verde toe aan de maistortilla. Serveer jij een enchilada met kip, of juist met gehakt? Ontdek alle enchiladarecepten!

*op deze pagina zijn ook recepten te vinden die hun inspiratie vinden in authentieke enchilada en afwijken van de originele receptuur.

Ingrediënten

Bereiding

Wat zijn enchilada’s?

Wat zijn enchilada’s?

Een enchilada is een traditioneel Mexicaans gerecht met maistortilla’s. Je vult deze met kip, kalkoen of gehakt. Maak je liever een vegetarische enchilada? Gebruik dan bonen of vegetarische kipstukjes. De tortilla is open aan de boven- en onderkant, dus je hoeft alleen de zijkanten naar binnen te vouwen. Maar het stopt niet bij het vullen en oprollen van de tortilla; overgiet het gerecht vervolgens met tomatensaus of ‘mole’ (een typisch Mexicaanse saus) en strooi er kaas overheen. Even gratineren in de oven, y mira: heerlijke enchilada’s!

Enchilada's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Enchilada's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kan enchilada’s 2 dagen bewaren in de koelkast als je ze goed afdekt. Warm ze vervolgens ongeveer 8 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C. Het is niet aan te raden om een enchilada in z'n geheel in te vriezen, omdat de tortilla dan papperig wordt na het ontdooien. Bewaar de tortilla’s dus liever apart van de vulling in de vriezer en zorg ervoor dat beide in een goed afgesloten bak of zak zitten.

Wat is het verschil tussen een enchilada en een burrito?

Wat is het verschil tussen een enchilada en een burrito?

Het eerste verschil zit in de tortilla: een burrito is gemaakt van een bloemtortilla, en enchilada’s van maistortilla’s. Ook de vulling is anders, een burrito is namelijk altijd gevuld met bonen, waar dit bij een enchilada geen vereiste is. Verder wordt de enchilada overgoten met saus en bestrooid met kaas. Dit wordt niet gedaan bij een burrito, die wordt enkel gevuld en kan je zo uit het vuistje eten. Deze wordt dan ook op een specifieke manier gevouwen zodat de vulling er niet uit valt. Een enchilada blijft open aan de boven- en onderkant.

Volkorenenchilada's met tomaat en gehakt

Wrap je even? Want deze volkoren tortilla wraps gevuld met zoete aardappel, ui en gehakt tover je om tot enchiladas door ze strak op te rollen, te bedekken met een laag salsa en kaas en in de oven te schuiven. Lekker! 

 

INGREDIËNTEN
500 g zoete aardappel (zak 1 kilo)
3 el zonnebloemolie (fles 1 liter)
1 tl chilivlokken
3 uien (netje 500 g)
2 tenen knoflook (netje 250 g)...

02:34