Schil de winterpeen en snijd in stukken. Was de prei en snijd in stukken. Was de bleekselderij en snijd in stukken.
Doe 2½ liter water, de winterpeen, prei, bleekselderij, scharrelkippenpoten, tijm, laurierblaadjes en het zout in een soeppan. Breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat zonder deksel 1½ uur trekken. Schep af en toe het schuim eraf.
Doe ondertussen de funghi porcini secchi en funghi shiitake secchi (allebei gedroogde paddenstoelen) in een kom. Schenk de sherry PX en 75 ml kokend water over de gedroogde paddenstoelen. Laat 15 min. weken. Zeef en vang het vocht op.
Neem de kip uit de pan. Zeef de bouillon en vang het vocht op in een pan. Houd warm. Voeg het paddenstoelenvocht toe. Houd de geweekte paddenstoelen en de gekookte kip apart voor de heldere kippen-paddenstoelensoep. Kijk voor het recept elders op deze site.
Basisrecept kippenbouillon
Met deze kippenbouillon in je repetoire heb je altijd een goede basis voor een pan hartverwarmende soep.
30 min. bereiden / 1 uur 30 min. wachten
12 ingrediënten
- bereidingstipWil je een vetvrije bouillon? Laat de bouillon even staan zodat het vet komt bovendrijven. Leg dan een vel keukenpapier op de bouillon. Het keukenpapier zuigt zich nu vol met het vet. Herhaal indien nodig.
- algemeenHet is belangrijk om bouillon snel af te koelen wanneer je die wilt invriezen. Vul de gootsteen voor de helft met koud water. Zet de pan warme soep erin en roer de soep goed. Na tien minuten is je soep afgekoeld.
- bereidingstipBouillon maken is best een klus. Maak daarom een grote pan en vries een deel in. Bouillon is drie maanden houdbaar in de vriezer.
Prei wassen
Instructievideo - 00:29 min.
Basisrecept kippenbouillon
Met deze kippenbouillon in je repetoire heb je altijd een goede basis voor een pan hartverwarmende soep.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_075151_220x162_JPG.jpg)
voorgerecht
6 personen
30 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
Aan de slag
Schil de winterpeen en snijd in stukken. Was de prei en snijd in stukken. Was de bleekselderij en snijd in stukken.
Doe 2½ liter water, de winterpeen, prei, bleekselderij, scharrelkippenpoten, tijm, laurierblaadjes en het zout in een soeppan. Breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat zonder deksel 1½ uur trekken. Schep af en toe het schuim eraf.
Doe ondertussen de funghi porcini secchi en funghi shiitake secchi (allebei gedroogde paddenstoelen) in een kom. Schenk de sherry PX en 75 ml kokend water over de gedroogde paddenstoelen. Laat 15 min. weken. Zeef en vang het vocht op.
Neem de kip uit de pan. Zeef de bouillon en vang het vocht op in een pan. Houd warm. Voeg het paddenstoelenvocht toe. Houd de geweekte paddenstoelen en de gekookte kip apart voor de heldere kippen-paddenstoelensoep. Kijk voor het recept elders op deze site.
bereidingstip:Wil je een vetvrije bouillon? Laat de bouillon even staan zodat het vet komt bovendrijven. Leg dan een vel keukenpapier op de bouillon. Het keukenpapier zuigt zich nu vol met het vet. Herhaal indien nodig.
algemeen:Het is belangrijk om bouillon snel af te koelen wanneer je die wilt invriezen. Vul de gootsteen voor de helft met koud water. Zet de pan warme soep erin en roer de soep goed. Na tien minuten is je soep afgekoeld.
bereidingstip:Bouillon maken is best een klus. Maak daarom een grote pan en vries een deel in. Bouillon is drie maanden houdbaar in de vriezer.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
1 grote winterpeen
1 prei
½ struik bleekselderij
2½ l kraanwater
4 kippenpoten
7½ g verse tijm
2 gedroogde laurierblaadjes
2 tl zout
15 g funghi porcini secchi
15 g funghi shiitake secchi
75 ml sherry px
75 ml kokend water
Dit heb je nodig
soeppan