Oliebollen

Onmisbaar tijdens oud en nieuw, en heel gemakkelijk zelf te maken: oliebollen! Traditioneel naturel of met rozijnen, of juist hartig – wij geven tips voor de allerlekkerste bollen.

Ingrediënten

Bereiding

Oliebollen bakken: hoe doe je dat?

Oliebollen bakken: hoe doe je dat?

Stap 1 bij oliebollen bakken: zet een raam open. Mix dan de ingrediënten voor het beslag, maar roer krenten, rozijnen en/of stukjes appel er pas als laatste door. Vervang eventueel een deel van de melk of het water in het recept door bier: de bubbels en het gist maken oliebollen op natuurlijke wijze luchtiger. Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Het beslag frituur je vervolgens in een frituurpan of in een pan met olie. Wist je dat je met een eetlepel beslag een hele oliebol kunt bakken? Bak er maximaal 5 per keer in 3 tot 5 minuten goudbruin en gaar. Keer regelmatig en laat uitlekken op keukenpapier.

Oliebollen in de airfryer: kan dat?

Oliebollen in de airfryer: kan dat?

Je kunt oliebollen opwarmen. Doe dat bij voorkeur in 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Je kunt ze eventueel ook in 20 seconden op 850 watt in de magnetron opwarmen, maar in de oven blijft het korstje lekker knapperig. Je kunt oliebollen tot 2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. In de vriezer zijn oliebollen maximaal 3 maanden houdbaar. Ontdooi oliebollen door ze een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen.

Snelle oliebollen

Yes, het is weer tijd voor oliebollen. Met dit snelle recept houd je lekker extra veel tijd over om af te tellen naar het nieuwe jaar.

Het beslag
Verhit de olie in een pan of frituurpan tot 180 °C. Doe ondertussen het bakmeel, zout en de karnemelk in een kom en mix tot een beslag. Meng de rozijnen erdoor.

In de frituur
Schep met een ijslepel 6 bolletj...

00:33