Kaasplankje creaties

De hemel voor kaasfanaten: een kaasplank! Maar hoe kies je de kazen voor een kaasplank? En in welke volgorde eet je ze? Wij geven je tips en trucs, en verklappen of je ’m nou vóór of na het dessert hoort te serveren.

Kaasplank met vijgen in earlgreysiroop

Ingrediënten

Aantal personen

340 gram oude geitenkaas

165 gram boerenbrie

170 gram Blue d'Auvergne blauwaderkaas 50+

150 ml water

2 zakjes organic earl grey tea

200 gram fijne kristalsuiker

4 verse vijgen

  1. Haal de kazen uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

  2. Breng ondertussen het water in een steelpan aan de kook. Doe de theezakjes erin (of losse thee in een theezeef) en laat op laag vuur tegen de kook aan 10 min. trekken. Verwijder de theezakjes en voeg de suiker toe. Roer 4-5 min. tot de suiker smelt en de siroop iets inkookt. Haal van het vuur en laat 20 min. afkoelen.

  3. Snijd de vijgen in parten en leg in de siroop, zorg ervoor dat ze niet helemaal onderstaan. Serveer met de kaasjes.

Hoe maak je een kaasplankje?

Hoe maak je een kaasplankje?

Kies bij het samenstellen van een kaasplank voor kazen uit verschillende ‘families’. Die families zijn witschimmel, geiten- en schapenkazen, roodflora, halfharde kazen, harde kazen, blauwschimmel en verse kazen (die vooral worden gebruikt om mee te koken). Het is belangrijk dat je de kaas een uur van tevoren uit de koelkast haalt. Dan komt de smaak pas echt goed naar boven. Hoe kouder de kaas, hoe vlakker de smaak. Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!

Welke kaas kun je het beste na welke kaas nemen?

Bouw het kaasplankje op van mild naar pittig, waarbij je bijvoorbeeld begint met een geitenkaas. Deze kaas schudt de smaakpapillen goed wakker, zodat je de kazen die je erna eet nog beter proeft. Serveer bij voorkeur na de geitenkaas een brie, vervolgens een rood korst, Hollandse brokkelkaas, om te eindigen met een blauwaderkaas zoals roquefort.

Kaasplank: eet je dat voor of na het dessert?

Kaasplank: eet je dat voor of na het dessert?

De Franse en meest traditionele manier van een kaasplank serveren is vóór het dessert. Daarna sluit je de maaltijd af met een zoet dessert. De Britten keren het om: die eten kaas na hun dessert. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je zelf lekker vindt!

Welke wijn drink je bij je kaasplank?

Welke wijn drink je bij je kaasplank?

Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port. Bij het selecteren van een wijn houd je rekening met de sterkste kaas. Maak je een klassiek kaasplankje van mild naar pittig, drink dan een halfdroge Riesling of een witte wijn uit de Rhône. In twijfelgevallen is een witte wijn beter geschikt dan een rode wijn. Kun jij toch die rode niet laten staan? Kies dan voor een pinot noir uit de Nieuwe Wereld of de Elzas, of drink een glas beaujolais.

Kaasplank met 5 spice-perenjam

Maak deze bijzondere perenjam zelf en serveer ‘m bij de kaasplank met vijf verschillende kazen.

Perenjam maken
Schil 3 conference peren. Snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Doe de peer in een steelpan met 100 milliliter water. Pers 1 citroen uit. Voeg het citroensap samen met 150 gram geleisuiker en 2 theelepels 5 spices toe....

01:26

Direct aan de slag

Meer kaas