Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Smelt in een pan de boter, basterdsuiker, honing en het vanille-extract op laag vuur, roer af en toe, zodat het niet aanbrandt. Hou warm op laag vuur of zet het vuur tijdelijk uit en verwarm later.
Doe 100 g kristalsuiker, het zout, de bloem en de bakpoeder in een mengkom en meng met een garde door elkaar. Maak een kuil in het midden en breek 1 ei erboven, meng tot het is opgenomen. Herhaal met nog 2 eieren en meng tot een glad en dun beslag.
Schenk beetje bij beetje in een straal de gesmolten boter erdoor en blijf mengen met een garde.
Dek af met vershoudfolie (tegen het beslag aan) en laat 2 uur tot een nacht rusten in de koelkast
Leg een ovenrooster in het midden van de oven en verwarm de oven tot 190 °C. Schep het beslag in een spuitzak en knip 1.5 cm van het puntje af. Spuit de helft in de vormpjes tot 1 mm onder de rand. Zet de vorm op het rooster en bak 10-12 min. Haal uit de oven en laat 10 min. afkoelen in de vorm. Bak zo de rest van het beslag.
Maak ondertussen de dirty chai latte: breng de melk met de theezakjes aan de kook. Zet het vuur uit, haal de theezakjes eruit en meng er 50 g suiker door tot hij gesmolten is. Zet of maak de espresso en voeg samen met de marsala toe. Laat afkoelen.
Rooster ondertussen de pistache in een pan zonder olie of boter op middelhoog vuur, ca. 3 min. Laat afkoelen op een bord en hak fijn. Splits de rest van de eieren, hou de dooiers apart. Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom met een handmixer in 5 min. stijf. Klop de dooiers en 50 g suiker in 3 min. met de handmixer tot een romige crème. Roer de mascarpone los en schep in delen door het dooiermengsel. Vouw met een spatel met luchtige bewegingen het eiwit erdoor.
Doop de madeleines in de dirty chai latte en verdeel tegen de randen (met ribbelkant naar buiten) en over de bodem van de trifle (bewaar 3 madeleines voor erop). Besprenkel de trifle met de helft van het overgebleven melkmengsel en verdeel het mascarponemengsel erover.
Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker, kaneel en kardemom. Schep in een spuitzak. Spuit de kaneel-kardemomroom in toefjes over de buitenste rand over het mascarponemengsel en een toef in het midden. Leg de laatste madeleines op de middelste toef en strooi de gehakte pistache ertussen.
Trifle maken
Ingrediënten
Aantal personen
5 middelgrote scharreleieren | |
115 gram ongezouten roomboter | |
15 gram lichte basterdsuiker | |
2 theelepel honing | |
1 theelepel vanille-extract | |
250 gram kristalsuiker | |
0.5 theelepel zout | |
120 gram tarwebloem | |
4 gram bakpoeder | |
120 ml halfvolle melk | |
2 zakjes organic Indian black chai thee | |
50 ml espresso | |
30 ml marsala | |
30 gram pistachenoten | |
250 gram mascarpone | |
250 ml verse slagroom | |
1 theelepel gemalen kaneel | |
1 theelepel gemalen kardemom |
Dit heb je nodig
vershoudfolie
spuitzak
siliconen madeleinevorm
trifleschaal glas (Ø 19 cm)
Trifle met amandelkoekjes, bessencrème en honeycomb
Deze trifle is laag na laag een heuse smaakbelevenis. Dit royale dessert is perfect voor een feestelijke afsluiting van kerst of oud en nieuw. Het gerecht komt uit de Engelse keuken en bestaat uit verschillende lagen lekkers in een glazen schaal. Trifles zijn er in alle soorten en maten. Dit recept maak je met amandelkoekjes, honeycomb en een romige bessencrème. De lagen bereid je alvast voor, vóórdat je diner begint. Vlak ...
01:56