Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Prik het vruchtvlees een paar keer in met een vork. Besprenkel met de olie en leg met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ca. 45 min. in de oven tot het vruchtvlees zacht is.
Pluk de blaadjes van de takjes salie. Houd 6 blaadjes (per 4 personen) achter, snijd de rest fijn. Hak de noten grof en meng met de cranberry’s door de salie. Rasp de kaas en meng met de crème fraîche.
Neem de pompoen uit de oven en zet de oven op 180 °C. Laat de pompoen 5 min. afkoelen. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil, maar laat langs de schil 1 cm zitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes en schep het salie-notenmengsel erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Vul de pompoenhelften met de noten-pompoenvulling en duw goed aan. Verdeel het kaasmengsel erover en laat 2 cm van de randen vrij. Verdeel de achtergehouden blaadjes salie erover en bak nog 20-25 min. in de oven.
Gevulde flespompoen met noten, kaas en salie
De pompoen wordt geroosterd, wat ’m een intens lekkere smaak geeft. Met een vulling van salie en noten, en bovenop romige kaas. Een fantastisch vegetarisch hoofdgerecht waar je u tegen zegt.
- bereidingstipJe kunt de gevulde pompoen 1 dag van tevoren maken. Bak vlak voor het serveren in 20-25 min. af.
- bereidingstipHeb je een pompoen die veel meer of minder weegt? Pas dan ook de hoeveelheid vulling aan.
- serveertipEet je de pompoen met alleen een frisse groene salade, dan is hij genoeg voor 4 personen. Maak je meer bijgerechten, dan kunnen er 6 personen van eten.
- wijntipJean Dumont Pouilly-Fumé. Smaak: fris en droog. Herkomst: Frankrijk. Rijke, maar frisse witte die de flespompoen-vulling complementeert.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Gevulde flespompoen met noten, kaas en salie
De pompoen wordt geroosterd, wat ’m een intens lekkere smaak geeft. Met een vulling van salie en noten, en bovenop romige kaas. Een fantastisch vegetarisch hoofdgerecht waar je u tegen zegt.

hoofdgerecht
4 personen
355 kcal
15 min. bereiden
5 min. wachten
1 uur 10 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Prik het vruchtvlees een paar keer in met een vork. Besprenkel met de olie en leg met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ca. 45 min. in de oven tot het vruchtvlees zacht is.
Pluk de blaadjes van de takjes salie. Houd 6 blaadjes (per 4 personen) achter, snijd de rest fijn. Hak de noten grof en meng met de cranberry’s door de salie. Rasp de kaas en meng met de crème fraîche.
Neem de pompoen uit de oven en zet de oven op 180 °C. Laat de pompoen 5 min. afkoelen. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil, maar laat langs de schil 1 cm zitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes en schep het salie-notenmengsel erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Vul de pompoenhelften met de noten-pompoenvulling en duw goed aan. Verdeel het kaasmengsel erover en laat 2 cm van de randen vrij. Verdeel de achtergehouden blaadjes salie erover en bak nog 20-25 min. in de oven.
bereidingstip:Je kunt de gevulde pompoen 1 dag van tevoren maken. Bak vlak voor het serveren in 20-25 min. af.
bereidingstip:Heb je een pompoen die veel meer of minder weegt? Pas dan ook de hoeveelheid vulling aan.
serveertip:Eet je de pompoen met alleen een frisse groene salade, dan is hij genoeg voor 4 personen. Maak je meer bijgerechten, dan kunnen er 6 personen van eten.
wijntip:Jean Dumont Pouilly-Fumé. Smaak: fris en droog. Herkomst: Frankrijk. Rijke, maar frisse witte die de flespompoen-vulling complementeert.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
1¼ kg flespompoen
1 el milde olijfolie
7½ g verse salie
100 g ongezouten cranberry notenmix
100 g oude kaas 48+
125 g crème fraîche
Dit heb je nodig
bakpapier