Laat de vis 24 uur ontdooien in de koelkast. Zorg dat de boter koud is.
Boen de citroenen schoon, rasp de gele schil van een halve vrucht en pers deze helft uit. Snijd de rest van de citroen in parten. Snijd de knoflook fijn en meng met ⅔ van de olie, de helft van het citroensap, peper en eventueel zout.
Bestrijk de zalm aan beide kanten met het mengsel en laat max. 15 min. staan.
Maak de asperges schoon. Meng ⅙ van de olie met peper en wrijf de asperges er rondom mee in.
Steek de barbecue aan tot medium-hoge hitte en vet het rooster met behulp van wat keukenpapier in met de rest van de olie.
Maak ondertussen de citroen-botersaus. Snipper de sjalot en doe samen met 1 el citroensap en het water in een steelpan, breng aan de kook op middelhoog vuur. Kook in ca. 2-3 min. in tot de helft. Zet het vuur laag.
Snijd de koude boter in kleine blokjes en klop deze een voor een met een garde door het citroensap-sjalottenmengsel. Voeg de dragon toe en breng eventueel op smaak met zout. Houd warm op laag vuur.
Gril de asperges 5-6 min. op de barbecue, keer regelmatig om. Leg de zalm met huidkant naar beneden en gril deze 3-4 min. Keer voorzichtig om, of laat hem op de huidkant garen als de zalm makkelijk uit elkaar valt. Gril nog 2 min. tot de vis net gaar, maar vanbinnen nog rosé is. Bestrooi de zalm met het citroenrasp en serveer met de asperges, botersaus en citroenparten.
Hele sockeye met citroen-botersaus en groene asperges
Sockeye en citroen: een match made in heaven! De volle smaak van de sockeye-zalm en de zachte citrus-botersaus vullen elkaar perfect aan. Heerlijk met groene asperges.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Hele sockeye met citroen-botersaus en groene asperges
Sockeye en citroen: een match made in heaven! De volle smaak van de sockeye-zalm en de zachte citrus-botersaus vullen elkaar perfect aan. Heerlijk met groene asperges.

hoofdgerecht
4 personen
615 kcal
30 min. bereiden
1 dag wachten
Aan de slag
Laat de vis 24 uur ontdooien in de koelkast. Zorg dat de boter koud is.
Boen de citroenen schoon, rasp de gele schil van een halve vrucht en pers deze helft uit. Snijd de rest van de citroen in parten. Snijd de knoflook fijn en meng met ⅔ van de olie, de helft van het citroensap, peper en eventueel zout.
Bestrijk de zalm aan beide kanten met het mengsel en laat max. 15 min. staan.
Maak de asperges schoon. Meng ⅙ van de olie met peper en wrijf de asperges er rondom mee in.
Steek de barbecue aan tot medium-hoge hitte en vet het rooster met behulp van wat keukenpapier in met de rest van de olie.
Maak ondertussen de citroen-botersaus. Snipper de sjalot en doe samen met 1 el citroensap en het water in een steelpan, breng aan de kook op middelhoog vuur. Kook in ca. 2-3 min. in tot de helft. Zet het vuur laag.
Snijd de koude boter in kleine blokjes en klop deze een voor een met een garde door het citroensap-sjalottenmengsel. Voeg de dragon toe en breng eventueel op smaak met zout. Houd warm op laag vuur.
Gril de asperges 5-6 min. op de barbecue, keer regelmatig om. Leg de zalm met huidkant naar beneden en gril deze 3-4 min. Keer voorzichtig om, of laat hem op de huidkant garen als de zalm makkelijk uit elkaar valt. Gril nog 2 min. tot de vis net gaar, maar vanbinnen nog rosé is. Bestrooi de zalm met het citroenrasp en serveer met de asperges, botersaus en citroenparten.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
1 Visspecialist hele sockeye-zalm (diepvries)
150 g ongezouten roomboter
1 biologische citroen
1 teen knoflook
3 el milde olijfolie
350 g verse groene asperges
1 sjalot
3 el water
½ tl gedroogde dragon
Dit heb je nodig
barbecue