Spoel de mosselen onder koud stromend water. Verwijder de mosselen die kapot zijn of open blijven staan als je erop tikt. Leg de mosselen tot gebruik in een bak koud water.
Verwijder de onderkant en uitstekende stelen van de venkel en snijd de knol in de lengte in dunne plakjes. Snijd de knoflook fijn. Boen de sinaasappel schoon, schil met de dunschiller en pers de vrucht uit.
Smelt de boter in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de prei, venkel en chilivlokken in 5 min. zacht, maar niet bruin. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak al roerend nog 3 min. Voeg de gepelde tomaten en het kokende water toe. Plet de tomaten met de achterkant van een lepel. Verkruimel het visbouillonblokje erover en roer door. Breng aan de kook en laat 20 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bak ondertussen het stokbrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de peterselie fijn. Snijd de kabeljauw in blokjes van 2 cm. Giet de mosselen af.
Voeg ⅔ van de peterselie, het sinaasappelsap, de sinaasappelschil en de mosselen toe aan de stoof en laat 5 min. op hoog vuur met de deksel op de pan koken. Schud de pan. Verdeel de kabeljauw erover en kook nog 5 min. met de deksel op de pan. Roer niet meer door.
Snijd het brood in plakjes. Verdeel de soep over diepe borden en bestrooi met de rest van de peterselie. Serveer met de pittige aioli en het brood.
Zomerse vissoep met mosselen en kabeljauw
Proef de zee met deze aromatische vissoep, rijkelijk gevuld met mosselen en kabeljauw. Stukje brood erbij, pittige aioli en je hebt gelijk zin in de vakantie!
- bereidingstipMaak de soep 1 dag van tevoren tot en met stap 3. Verwarm de soep vlak voor het serveren en voeg dan de mosselen en vis toe.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Zomerse vissoep met mosselen en kabeljauw
Proef de zee met deze aromatische vissoep, rijkelijk gevuld met mosselen en kabeljauw. Stukje brood erbij, pittige aioli en je hebt gelijk zin in de vakantie!

hoofdgerecht
4 personen
525 kcal
1 uur bereiden
12 min. oventijd
Aan de slag
Spoel de mosselen onder koud stromend water. Verwijder de mosselen die kapot zijn of open blijven staan als je erop tikt. Leg de mosselen tot gebruik in een bak koud water.
Verwijder de onderkant en uitstekende stelen van de venkel en snijd de knol in de lengte in dunne plakjes. Snijd de knoflook fijn. Boen de sinaasappel schoon, schil met de dunschiller en pers de vrucht uit.
Smelt de boter in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de prei, venkel en chilivlokken in 5 min. zacht, maar niet bruin. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak al roerend nog 3 min. Voeg de gepelde tomaten en het kokende water toe. Plet de tomaten met de achterkant van een lepel. Verkruimel het visbouillonblokje erover en roer door. Breng aan de kook en laat 20 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bak ondertussen het stokbrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de peterselie fijn. Snijd de kabeljauw in blokjes van 2 cm. Giet de mosselen af.
Voeg ⅔ van de peterselie, het sinaasappelsap, de sinaasappelschil en de mosselen toe aan de stoof en laat 5 min. op hoog vuur met de deksel op de pan koken. Schud de pan. Verdeel de kabeljauw erover en kook nog 5 min. met de deksel op de pan. Roer niet meer door.
Snijd het brood in plakjes. Verdeel de soep over diepe borden en bestrooi met de rest van de peterselie. Serveer met de pittige aioli en het brood.
bereidingstip:Maak de soep 1 dag van tevoren tot en met stap 3. Verwarm de soep vlak voor het serveren en voeg dan de mosselen en vis toe.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
500 g verse mosselen
1 venkelknol
3 tenen knoflook
1 perssinaasappel
30 g ongezouten roomboter
200 g fijngesneden prei
½ tl chilivlokken
70 g tomatenpuree
400 g gepelde tomaten in blik
1 l kokend water
1 visbouillontablet
1 speltstokbrood
15 g verse platte peterselie
260 g verse kabeljauwhaasjes
60 g pittige aioli
Dit heb je nodig
dunschiller