Laat de garnalen ontdooien door ze enkele min. onder te dompelen in warm water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd de knoflook in plakjes en de peterselie fijn.
Verwarm de olie in een diepe koekenpan of hapjespan. Bak de knoflook met het laurierblaadje zachtjes, tot de geur vrijkomt. Maal een beetje chilipeper erboven. Voeg de garnalen toe en bak op matig vuur al omscheppend in 3-5 min. gaar.
Verdeel de garnalen over vier warme lage schaaltjes (van Spaans aardewerk), verwijder het laurier. Strooi de peterselie en het zeezout erover.
Tapas garnalen met knoflook (gamba's al ajillo)
- combinatietipLekker met boerenbrood (bijv. pain de campagne).
- variatietipIn Spanje wordt dit voorgerecht ook vaak gemaakt met grote garnalen, die pas aan tafel gepeld worden. Dat kan thuis ook, maar neem dan liever geen gamba's. Deze zijn al gaar en worden door het bakken te zacht. Een zak ongepelde rauwe scampi (500 g, diepvries) is een goed alternatief. Blus de gebakken garnalen af met 1-2 el sherry of citroensap.
Tapas garnalen met knoflook (gamba's al ajillo)

voorgerecht
4 personen
225 kcal
20 min. bereiden
Aan de slag
Laat de garnalen ontdooien door ze enkele min. onder te dompelen in warm water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd de knoflook in plakjes en de peterselie fijn.
Verwarm de olie in een diepe koekenpan of hapjespan. Bak de knoflook met het laurierblaadje zachtjes, tot de geur vrijkomt. Maal een beetje chilipeper erboven. Voeg de garnalen toe en bak op matig vuur al omscheppend in 3-5 min. gaar.
Verdeel de garnalen over vier warme lage schaaltjes (van Spaans aardewerk), verwijder het laurier. Strooi de peterselie en het zeezout erover.
combinatietip:Lekker met boerenbrood (bijv. pain de campagne).
variatietip:In Spanje wordt dit voorgerecht ook vaak gemaakt met grote garnalen, die pas aan tafel gepeld worden. Dat kan thuis ook, maar neem dan liever geen gamba's. Deze zijn al gaar en worden door het bakken te zacht. Een zak ongepelde rauwe scampi (500 g, diepvries) is een goed alternatief. Blus de gebakken garnalen af met 1-2 el sherry of citroensap.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
500 g gepelde rauwe tijgergarnalen
4 tenen knoflook
2 takjes peterselie
100 ml olijfolie extra vierge
1 gedroogde laurierblaadjes
1 tl gedroogde chilipeper
1 mespunt grof zeezout