Aspergesoep

Wit én vloeibaar goud: aspergesoep! Asperges zijn er niet lang, dus zodra het voorjaar is, liggen ze op ons bord. Of, in dit geval, in onze kom. Lekker met slagroom en nootmuskaat.

Ingrediënten

Bereiding

Gebonden of heldere aspergesoep?

Gebonden of heldere aspergesoep?

Aspergesoep is het meest bekend als gebonden variant. Door de roux – een mengsel van bakboter en bloem – krijgt de soep zijn bekende romige smaak. Zin in een lichter soepje? Ga dan voor een heldere aspergesoep. Door de roux achterwege te laten, komt de subtiele smaak van de bouillon naar voren. Wist je trouwens dat je met de schillen van asperges ook goed kan koken? De schillen bevatten namelijk veel smaak en vormen een goede basis voor de soep. Zonde dus om weg te gooien! Door de schillen te laten trekken, krijg je een lekkere bouillon.

Hoe bewaar je aspergesoep?

Hoe bewaar je aspergesoep?

Je kunt aspergesoep, eenmaal afgekoeld, 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep na bereiding eerst volledig afkoelen om te voorkomen dat hij sneller bederft. Zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs en zet deze vervolgens goed afgesloten in de koelkast. Je kunt aspergesoep ook invriezen (-18 ºC) en zo 3 maanden bewaren.

Wat eet je bij aspergesoep?

Wat eet je bij aspergesoep?

Bij aspergesoep kunnen reepjes ham of spek eigenlijk niet ontbreken. Door er nog een ei en prei of bieslook aan toe te voegen maak je de soep helemaal af. Of wat dacht je van een knapperige crostini? Met dit geroosterd sneetje stokbrood geef je de aspergesoep een lekkere bite. Even onder de grill en genieten maar! Maar ook met tosti’s of belegde broodjes maak je van aspergesoep een compleet gerecht.

Hoe varieer je met aspergesoep?

Hoe varieer je met aspergesoep?

Kies in plaats van het witte goud eens voor groene asperges. Deze groene smaakmaker heeft een krachtigere smaak dan zijn zoetere zusje. Maar ook een combinatie van witte en groene asperges smaakt zeker niet verkeerd. Of wat dacht je van een gegratineerde aspergesoep? Dit gerecht ziet er zo mooi uit dat je er bijna niet van durft te eten. Doe dat nou maar wel, want het is lékker!

Welke wijn bij aspergesoep?

Welke wijn bij aspergesoep?

De juiste wijn bij aspergesoep kan ervoor zorgen dat de smaken van zowel de soep als de wijn worden versterkt. Extra genieten dus. Maak je een volle, romige aspergesoep? Ga dan ook voor een wijn die lekker vol en romig is. Een Chardonnay bijvoorbeeld. Bij een heldere aspergesoep kan je voor een frissere witte wijn gaan zoals een Verdicchio. Meer tips? Ontdek de lekkerste wijnen bij asperges.

Aspergesoep met ham en ei

Ben je op zoek naar een lekker recept met asperges? Probeer dan eens dit aspergesoeprecept met ham en ei.

Aspergesoep met ham en ei maken:
Schil 500 gram witte asperges rondom met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. De onderkant gebruik je bij de volgende stap. Doe de schillen en onderkanten in een soeppan. Voeg 1.3 liter water en 2 kippen...

04:27