- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Wat is tijgermelk?
Tijgermelk is de marinade waarin je ceviche ‘gaart’. Het is naast de vis het belangrijkste onderdeel van een goede ceviche. Tijgermelk (die niets met tijgers en ook niets met koemelk te maken heeft) is een mengsel van limoen- of citroensap, chilipeper, zout, peper en vaak ui. Iedere chef maakt ’m net een beetje anders, waarbij ook het soort vis (of schelpdier, zoals in deze ceviche van sint-jakobsschelpen) bepaalt wat de samenstelling van de tijgermelk is en hoe lang de vis moet marineren. Het zuur uit de citrusvruchten gaart de vis omdat het de eiwitten afbreekt, een proces dat ook plaatsvindt bij bakken in de pan.

Is ceviche rauw?
Voor ceviche gebruik je rauwe vis of schelpdieren. Het zuur uit limoensap, of eventueel uit andere citrusvruchten, gaart het visvlees heel licht. De vis is in principe nog steeds rauw. Wil je geen rauwe voedingsmiddelen eten, bijvoorbeeld als je zwanger bent, dan is het verstandig om ceviche te laten staan.
Ceviche maken
Ceviche is vis gegaard in sap van citrusvruchten. Het gerecht komt uit Peru en Ecuador. Je kunt alle stevige soorten witvis gebruiken zoals kabeljauw en schelvis. Maar zalm, garnalen of St. Jakobsschelpen kunnen ook. Als de vis maar supervers is.
Ceviche maken:
Snijd de vis, in dit geval 150 gram zalm en 150 gram kabeljauw in dunne plakjes, zoals sashimi. Leg de dunne plakjes vis en de garn...
01:27