Snijd de tempeh in zo dun mogelijke plakken en leg naast elkaar in de ovenschaal. Doe 4/5 van de sojasaus, 4/5 van de basterdsuiker, de ciderazijn, ⅔ van de tabasco, de gerookte-paprikapoeder en het water in een steelpan en breng aan de kook. Laat 2 min. koken en neem de pan van het vuur. Giet het mengsel over de tempeh en laat minimaal 2 uur marineren.
Schil ondertussen de gember. Snijd de gember en knoflook fijn en de tomaten in parten. Doe in een steelpan, breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 15 min. zachtjes koken. Voeg de rest van de sojasaus, de rest van de suiker en de rest van de tabasco toe en laat nog 1 min. pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de tempeh 5 min. op middelhoog vuur. Keer halverwege. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Giet de olie uit de pan, maar laat 1 el zitten. Bak hierin een spiegelei per persoon. Serveer de tempehbacon met de gebakken eieren en tomatenjam.
Tempehbacon met gebakken ei en tomatenjam
Ontbijten met tempeh? Als je het bakt als bacon, hoor je sowieso niemand meer klagen.
- combinatietipWil je een veganistisch ontbijt? Vervang elk spiegelei door een halve avocado. Besprenkel deze met 1 tl extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
- bewaartip Je kunt de tempehbacon 1 dag van tevoren maken. Bewaar in een luchtdicht bakje in de koelkast. De tomatenjam kun je 2 dagen van tevoren maken. Bewaar in een schone pot in de koelkast.
- combinatietip Lekker met toast.
Tempehbacon met gebakken ei en tomatenjam
Ontbijten met tempeh? Als je het bakt als bacon, hoor je sowieso niemand meer klagen.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_096405_220x162_JPG.jpg)
4 personen
275 kcal
35 min. bereiden
2 uur wachten
Aan de slag
Snijd de tempeh in zo dun mogelijke plakken en leg naast elkaar in de ovenschaal. Doe 4/5 van de sojasaus, 4/5 van de basterdsuiker, de ciderazijn, ⅔ van de tabasco, de gerookte-paprikapoeder en het water in een steelpan en breng aan de kook. Laat 2 min. koken en neem de pan van het vuur. Giet het mengsel over de tempeh en laat minimaal 2 uur marineren.
Schil ondertussen de gember. Snijd de gember en knoflook fijn en de tomaten in parten. Doe in een steelpan, breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 15 min. zachtjes koken. Voeg de rest van de sojasaus, de rest van de suiker en de rest van de tabasco toe en laat nog 1 min. pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de tempeh 5 min. op middelhoog vuur. Keer halverwege. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Giet de olie uit de pan, maar laat 1 el zitten. Bak hierin een spiegelei per persoon. Serveer de tempehbacon met de gebakken eieren en tomatenjam.
combinatietip:Wil je een veganistisch ontbijt? Vervang elk spiegelei door een halve avocado. Besprenkel deze met 1 tl extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
bewaartip: Je kunt de tempehbacon 1 dag van tevoren maken. Bewaar in een luchtdicht bakje in de koelkast. De tomatenjam kun je 2 dagen van tevoren maken. Bewaar in een schone pot in de koelkast.
combinatietip: Lekker met toast.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
125 g tempeh
5 el sojasaus
2½ el donkere basterdsuiker
2 el appelciderazijn
3 tl tabasco chipotle pepper sauce
2 tl gerookte paprikapoeder
50 ml water
2 cm verse gember
1 teen knoflook
2 tomaten
6 el arachideolie
4 middelgrote eieren
Dit heb je nodig
lage ovenschaal (20 x 30 cm)