Roer in een kom kristalsuiker, gist en het lauwwarme water door elkaar. Laat 10 min. staan tot er bubbels ontstaan. Roer de tarwebloem en het zout door elkaar in een ruime kom. Schenk daar het gistmengsel, de yoghurt en de zonnebloemolie bij en kneed met de hand in 8 min. tot een soepel deeg. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
Verdeel het deeg in 8 gelijke porties (per 8 stuks) en maak er balletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met vershoudfolie en laat 15 min. rusten op een warme plek. Smelt de ghee in een steelpan. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot 8 platte, ovale broodjes, van ca. 3 mm dik.
Verhit een gietijzeren pan op hoog vuur. Bak de naan in delen 2 min. tot er goudgele bellen ontstaan en het deeg gaar is. Keer halverwege. Bestrijk de gebakken naan aan beide kanten met de gesmolten ghee en serveer direct.
Naanbrood maken
Naan, dat letterlijk brood betekent, is Indiaas brood dat wordt gebakken in een kleioven, een tandoor. Thuis kun je het beste een gietijzeren pan gebruiken om naan in te bakken, omdat die heel heet kan worden en zo een tandoor het beste benadert.
- bereidingstipEen gietijzeren pan werkt het best voor naan, omdat die heel heet kan worden. Zo kom je het meest in de buurt van de tandoor waarin ze in India worden gebak- ken en krijgen de broden de kenmerkende donkere blaren. Gebruik een grillpan als je geen gietijzeren pan hebt, of bak de broden 4 min. op middelhoog vuur in een pan met antiaanbaklaag. Keer halverwege.
- variatietipRasp voor knoflooknaan 1 teen knof- look. Smelt de ghee, voeg de knoflook toe en laat 30 min. trekken voor gebruik.
- combinatietipHet is lekker om de versgebakken naan te bestrooien met korianderzaad.
- achtergrondinfoNaan wordt oorspronkelijk gebakken tegen de binnenzijde van een Tandoor, een gloeiend hete oven.
Naanbrood maken
Instructievideo - 01:00 min.
Naanbrood maken
Naan, dat letterlijk brood betekent, is Indiaas brood dat wordt gebakken in een kleioven, een tandoor. Thuis kun je het beste een gietijzeren pan gebruiken om naan in te bakken, omdat die heel heet kan worden en zo een tandoor het beste benadert.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD164836_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
8 porties
215 kcal
15 min. bereiden
1 uur 20 min. wachten
Aan de slag
Roer in een kom kristalsuiker, gist en het lauwwarme water door elkaar. Laat 10 min. staan tot er bubbels ontstaan. Roer de tarwebloem en het zout door elkaar in een ruime kom. Schenk daar het gistmengsel, de yoghurt en de zonnebloemolie bij en kneed met de hand in 8 min. tot een soepel deeg. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
Verdeel het deeg in 8 gelijke porties (per 8 stuks) en maak er balletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met vershoudfolie en laat 15 min. rusten op een warme plek. Smelt de ghee in een steelpan. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot 8 platte, ovale broodjes, van ca. 3 mm dik.
Verhit een gietijzeren pan op hoog vuur. Bak de naan in delen 2 min. tot er goudgele bellen ontstaan en het deeg gaar is. Keer halverwege. Bestrijk de gebakken naan aan beide kanten met de gesmolten ghee en serveer direct.
bereidingstip:Een gietijzeren pan werkt het best voor naan, omdat die heel heet kan worden. Zo kom je het meest in de buurt van de tandoor waarin ze in India worden gebak- ken en krijgen de broden de kenmerkende donkere blaren. Gebruik een grillpan als je geen gietijzeren pan hebt, of bak de broden 4 min. op middelhoog vuur in een pan met antiaanbaklaag. Keer halverwege.
variatietip:Rasp voor knoflooknaan 1 teen knof- look. Smelt de ghee, voeg de knoflook toe en laat 30 min. trekken voor gebruik.
combinatietip:Het is lekker om de versgebakken naan te bestrooien met korianderzaad.
achtergrondinfo:Naan wordt oorspronkelijk gebakken tegen de binnenzijde van een Tandoor, een gloeiend hete oven.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 8 porties)
1 tl kristalsuiker
2 tl gedroogde gist
120 ml lauw water
320 g tarwebloem
1 tl zout
120 ml volle yoghurt
1 el zonnebloemolie
3 el ghee
Dit heb je nodig
bakpapier
vershoudfolie
gietijzeren pan