- 1
- 2
- 3
Azië is een gigantisch werelddeel, met talloze verschillende keukens en smaken. Door deze diversiteit kunnen we niet spreken van Aziatische recepten, maar belichten we een aantal lekkere recepten uit (of geïnspireerd door) verschillende Aziatische landen, zodat je een idee krijgt van de rijke keuze die er is. Waar begint jouw kookreis?
*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet uit specifieke landen in Azië komen, maar hun inspiratie vinden in bepaalde keukens of met gebruik van ingrediënten die in het werelddeel voorkomen.
De Thaise keuken kenmerkt zich door de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Palmsuiker voor zoet, tamarinde of limoen voor zuur, vissaus of kapi (garnalenpasta) voor zout en pepers voor pit. Typische Thaise smaken zijn verder laos (galanga), citroengras en verse kruiden zoals koriander en Thaise basilicum. Een paar iconen uit de Thaise keuken: pad thai, viskoekjes, Thaise curry en soep, zoals tom kha kai en tom kha kung.
De Indiase keuken heeft een rijke basis van veel verschillende specerijen: van kurkuma tot fenegriek en van koriander tot komijn en kaneel. Groenten en peulvruchten hebben een hoofdrol: er wordt veel vegetarisch en vegan gegeten. De vegetarische/vegan basis kan worden aangevuld met zuivel zoals yoghurt en verse kaas (paneer), lam, vis en kip. Een van de bekendste gerechten uit India is dahl: een stoof op basis van peulvruchten, vaak linzen.
Japans eten heeft vrij neutrale, gebalanceerde smaken. Sojasaus wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten en geserveerd bij sushi. Sushi heeft oorspronkelijk altijd als basis rijst en verse, rauwe vis, hoewel je tegenwoordig ook allerlei verwesterde variaties van het gerecht vindt. Een paar populaire Japanse klassiekers zijn ramen: een rijke bouillon met extra elastische, chewy ramennoedels en verschillende toppings, yakitori: (kip)spiesjes van de houtskoolgrill en onigiri: gevulde rijstballen.
Van wontonsoep tot dàndàn noedels en van dimsum tot scallion pancakes, de mogelijkheden in de Chinese keuken zijn eindeloos. De 'Chinese' keuken is ontzettend uitgebreid en divers. Het bestaat grofweg uit de 4 zones (noord, oost, zuid en west) en 8 'stijlen':
In Nederland is vooral de Kantonese stijl bekend, dat komt voornamelijk omdat uit deze regio veel immigranten vandaan komen. Een bekend gerecht is bijvoorbeeld koe lo kai. De laatste jaren wordt ook de (pittige) Sichuanese keuken steeds bekender. Een populair gerecht is bijvoorbeeld dàndàn miàn (dandan noedels).
Ontdek de diversiteit van Vietnamese gerechten: van pho tot banh mi. Pho, een echt streetfood, is een noedelsoep die zich kenmerkt door smaakmakers als gember, ui, steranijs, kruidnagels en vissaus. In het noorden van Vietnam vind je brede noedels en heldere bouillon, terwijl het zuiden dunne noedels en stevigere bouillon heeft. Ook vind je er spring rolls in Nederland beter bekend als loempia's, die gefrituurd worden. En summer rolls, die ‘vers’ worden gerold. Tot slot het echte Vietnamese banh mi, een pistoletje waarbij de klassieker belegd wordt met pate en dungesneden vlees.
Koreaanse gerechten : van roerbakgerechten en steamed buns tot bimbimbap en kimchi fried rice. De keuken is ontzettend divers en voor iedereen is er wel iets lekkers. Ook steeds populairder is de Koreaanse BBQ, waar je samen rond de tafelbarbecue zit en zelf allerlei lekkers grilt. Nationale trots en wereldwijd bekend is kimchi. De pittige smaakmaker wordt gemaakt door (Chinese) kool te fermenteren met allerlei kruiden en specerijen.
In Nederland zijn we misschien wel het meest bekend met de Indonesische, Indische, Chinees-Indische en Javaans-Surinaamse keuken. De Indonesische keuken was voor dat het gekoloniseerd werd door Nederland is altijd al rijk en divers, het land bestaat dan ook uit meer dan 16.000 eilanden! Tijdens het Nederlandse bewind is een samensmelting ontstaan van Indonesische en Europese invloeden: de Indische keuken, waarin Indonesishe tradities en gerechten naar de smaak van Europeanen werd aangepast. De 'rijsttafel' is hier het bekendste voorbeeld van. Andere verschillen:
Oost, Zuid en Zuid-Oost Aziatische keukens
Populaire Aziatische gerechten
Aantal personen
2 middelgrote uien | |
50 gram biologische verse gember | |
2 eetlepel arachideolie | |
2 theelepel korianderzaad | |
2 kaneelstokjes | |
3 kardemompeulen | |
3 stuks steranijsjes | |
3 kruidnagels | |
2 scharrelkippenpoten | |
30 gram koriander | |
1 liter kippenbouillon | |
500 ml water | |
2 eetlepel vissaus | |
225 gram rijstnoedels 5mm | |
1 rode peper | |
2 rode uien | |
10 gram munt | |
1 limoen | |
250 gram taugé | |
1 eetlepel sriracha | |
2 eetlepel hoisinsaus |
Snijd de uien met schil in kwarten en de gember in lange plakken. Verhit de olie in een soeppan met dikke bodem op hoog vuur. Bak de ui en gember goed aan tot ze bruin worden.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het korianderzaad, de kaneelstokjes, kardemom, steranijs en kruidnagel 3 min. op middelhoog vuur. Doe de specerijen met de kippenpoten, ⅔ van de koriander, de bouillon en het water bij de ui en gember in de soeppan. Laat met de deksel schuin op de pan 2 uur zachtjes koken. Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan.
Zeef de bouillon boven een pan en hou warm op laag vuur. Laat de kippenpoten afkoelen op een bord. Voeg de vissaus toe aan de bouillon, breng eventueel op smaak met zout.
Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de rode peper schoon en snijd in ringetjes. Snijd de rode uien in flinterdunne ringen.
Pluk het vlees van de kip. Pluk de blaadjes van de munt en van de rest van de koriander. Snijd de limoen in parten. Verdeel de noedels en kip over kommen en schenk de hete bouillon erover. Garneer met de rode peper, de helft van de ui, munt, koriander en de helft van de taugé. Serveer de rest van de taugé en ui, de sriracha, hoisinsaus en limoen apart erbij.