Sushi is een Japans gerecht op basis van rijst - op smaak gebracht met een mengsel van azijn, suiker en zout - en rauwe vis. Inmiddels is het gerecht sterk verwesterd en worden er wereldwijd talloze variaties gemaakt, die niet allemaal rauwe vis bevatten maar ook bijvoorbeeld komkommer, avocado of gebakken vis. Er zijn verschillende vormen sushi, waarvan de vulling kan variëren. Zo is er ‘nigiri’, een stukje rauwe vis op een met de hand gevormd balletje rijst, ‘maki’, een gevulde rol met nori (zeewier) aan de buitenkant, ‘urumaki’, met juist de rijst aan de buitenkant, en ‘temaki’, een gevuld ‘hoorntje’, ook wel ‘handroll’ genoemd.
Ramen is een noedelsoep op basis van een krachtige bouillon, waarvan talloze versies bestaan. Hoewel veel mensen ramen zien als typisch Japans, werd het gerecht voor het eerst geïntroduceerd in Japan door Chinese immigranten aan het einde van de 19e eeuw. Een kom ramen bestaat uit verschillende, even belangrijke componenten: noedels, toppings, eventueel een smaakvolle olie en ‘tare’ (spreek uit als tah-reh) een mengsel op basis van sojasaus, mirin (Japanse rijstwijn), suiker en soms sake, waarmee de bouillon op smaak wordt gebracht. Elk onderdeel kan verschillen, afhankelijk van de streek en de voorkeuren van de kok. Zo ook de type ramennoedel: golvend of juist plat en wat dikker.
Teriyaki is een manier van bereiden waarbij gegrilde kip, vis, of groente een glaze krijgen van de smaakmaker tare. In het Westen wordt die techniek gebruikt voor bijvoorbeeld beef teriyaki of zalm teriyaki. Die gerechten worden in Japan niet gegeten. Voor beef of zalm teriyaki bak (of gril) je de vis of het vlees eerst en ‘wentel’ je het vervolgens door de tare. Die tare kun je daarna nog iets inkoken totdat je een stroperige saus hebt, waarmee je het vlees of de vis kunt bestrijken. Er bestaat dus officieel niet zoiets als ‘teriyakisaus’, het is de manier van bereiden die zo heet. ‘Teri’ zou je kunnen vertalen als glanzend, en ‘yaki’ als grillen of bakken.
Onigiri, de Japanse snack die letterlijk āmet de hand samengedrukte rijstā betekent, is daar overal verkrijgbaar met verschillende vullingen. Bij ons is de lekkernij minder makkelijk te verkrijgen, maar gelukkig maak je ām nu ook zelf met een heerlijke vulling van zalm.
INGREDIĆNTEN
2 el zonnebloemolie
300 g verse zalmfilets
40 g sushigember
3 bosuien
2 el...
00:56
Meer Aziatische keukens
Meer Japanse recepten