Doe de norivellen in een ruime pan. Schenk er het kokende water op en laat 10 min. trekken.
Schep de nori uit de pan. Voeg de mirin, sake, suiker en sojasaus toe aan het water en breng het geheel aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
Laat op middelhoog/hoog vuur koken tot de saus een temperatuur heeft bereikt van 113 °C, dit duurt ca. 10 min. Roer af en toe. Pas op dat de saus niet overkookt.
Schenk de saus in een hittebestendige kom. Je kan de saus meteen gebruiken of laten afkoelen tot kamertemperatuur en dan bewaren in de koelkast.
Unagisaus
Unagi is Japans voor paling. Unagisaus is een zoetzoute saus op basis van sake, mirin, sojasaus en suiker. Heel lekker bij visgerechten maar ook bij kip of sushi.
- algemeenDit recept is goed voor ca. 100 ml. Op basis hiervan zijn ook de voedingswaarden berekend.
- achtergrondinfoUnagi is Japans voor paling. Unagisaus is een saus waarmee paling tijdens het bakken wordt bestreken. Vroeger werd deze saus gemaakt op basis van een bouillon van palinggraten. Dat is nu niet meer vanzelfsprekend. Tegenwoordig is de basis vaak een dashi: een bouillon gemaakt van kombu en bonitovlokken. Deze twee producten worden niet verkocht bij Albert Heijn. De kombu is vervangen door norivellen, een ander soort zeewier.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Unagisaus
Unagi is Japans voor paling. Unagisaus is een zoetzoute saus op basis van sake, mirin, sojasaus en suiker. Heel lekker bij visgerechten maar ook bij kip of sushi.
bijgerecht
3 personen
400 kcal
30 min. bereiden
10 min. wachten
Aan de slag
Doe de norivellen in een ruime pan. Schenk er het kokende water op en laat 10 min. trekken.
Schep de nori uit de pan. Voeg de mirin, sake, suiker en sojasaus toe aan het water en breng het geheel aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
Laat op middelhoog/hoog vuur koken tot de saus een temperatuur heeft bereikt van 113 °C, dit duurt ca. 10 min. Roer af en toe. Pas op dat de saus niet overkookt.
Schenk de saus in een hittebestendige kom. Je kan de saus meteen gebruiken of laten afkoelen tot kamertemperatuur en dan bewaren in de koelkast.
algemeen:Dit recept is goed voor ca. 100 ml. Op basis hiervan zijn ook de voedingswaarden berekend.
achtergrondinfo:Unagi is Japans voor paling. Unagisaus is een saus waarmee paling tijdens het bakken wordt bestreken. Vroeger werd deze saus gemaakt op basis van een bouillon van palinggraten. Dat is nu niet meer vanzelfsprekend. Tegenwoordig is de basis vaak een dashi: een bouillon gemaakt van kombu en bonitovlokken. Deze twee producten worden niet verkocht bij Albert Heijn. De kombu is vervangen door norivellen, een ander soort zeewier.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
14 g norivellen
500 ml kokend water
130 ml mirin
120 ml sake
200 g kristalsuiker
130 ml sojasaus
Dit heb je nodig
keukenthermometer