Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng ondertussen een pan met de sojasaus, mirin, sake en suiker aan de kook. Laat de saus op middelhoog vuur tot de helft inkoken, dit duurt ca. 10 min. Zet het vuur iets lager als de saus te veel schuimt en dreigt over te koken.
Snijd de tofu in blokken van 1½ cm en dep goed droog met een schone theedoek. Snijd ook de aubergines in stukken van 1½ cm.
Verhit de olie in een grote hapjespan en roerbak de tofu en aubergine 5-6 min. op hoog vuur. Draai het vuur tot middelhoog en schenk de teriyakisaus erbij, roerbak nog 2 min.
Snijd ondertussen de bosuitjes in flinterdunne schuine ringen. Verdeel de rijst, aubergine en tofu over de kommen en garneer met de bosui.
Teriyaki-tofu met aubergine en rijst
Teri betekent glans en yaki betekent grillen/bakken. Teriyaki refereert dus naar de glans die gerechten krijgen door het lakken met de marinade. In dit recept schenken we de marinade over de tofu en aubergine.
- bereidingstipDe teriyakisaus kun je 2 dagen van tevoren maken. Bewaar goed afgesloten in de koelkast.
- achtergrondinfoMet teriyaki wordt tegenwoordig vaak de bekende zoet-zoute saus bedoeld, maar oorspronkelijk is teriyaki een Japanse kooktechniek die vooral werd gebruikt om vis te bereiden, zoals makreel. De vis werd tijdens het grillen gelakt met een marinade van sojasaus, sake of mirin en suiker, waardoor hij een mooie glans kreeg: ‘teri’ betekent glans en ‘yaki’ betekent grillen of bakken. Teriyaki van groenten, vlees en tofu, zoals in dit recept, werd pas later populair.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Teriyaki-tofu met aubergine en rijst
Teri betekent glans en yaki betekent grillen/bakken. Teriyaki refereert dus naar de glans die gerechten krijgen door het lakken met de marinade. In dit recept schenken we de marinade over de tofu en aubergine.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD192546_220x162_JPG.jpg)
hoofdgerecht
4 personen
600 kcal
25 min. bereiden
Aan de slag
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng ondertussen een pan met de sojasaus, mirin, sake en suiker aan de kook. Laat de saus op middelhoog vuur tot de helft inkoken, dit duurt ca. 10 min. Zet het vuur iets lager als de saus te veel schuimt en dreigt over te koken.
Snijd de tofu in blokken van 1½ cm en dep goed droog met een schone theedoek. Snijd ook de aubergines in stukken van 1½ cm.
Verhit de olie in een grote hapjespan en roerbak de tofu en aubergine 5-6 min. op hoog vuur. Draai het vuur tot middelhoog en schenk de teriyakisaus erbij, roerbak nog 2 min.
Snijd ondertussen de bosuitjes in flinterdunne schuine ringen. Verdeel de rijst, aubergine en tofu over de kommen en garneer met de bosui.
bereidingstip:De teriyakisaus kun je 2 dagen van tevoren maken. Bewaar goed afgesloten in de koelkast.
achtergrondinfo:Met teriyaki wordt tegenwoordig vaak de bekende zoet-zoute saus bedoeld, maar oorspronkelijk is teriyaki een Japanse kooktechniek die vooral werd gebruikt om vis te bereiden, zoals makreel. De vis werd tijdens het grillen gelakt met een marinade van sojasaus, sake of mirin en suiker, waardoor hij een mooie glans kreeg: ‘teri’ betekent glans en ‘yaki’ betekent grillen of bakken. Teriyaki van groenten, vlees en tofu, zoals in dit recept, werd pas later populair.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
300 g pandanrijst
125 ml sojasaus
125 ml mirin
50 ml sake
1 el rietsuiker
550 g tofu naturel
2 aubergines
2 el arachideolie
2 bosuitjes
Dit heb je nodig
schone theedoek