- 1
- 2
- 3
Met een vegan dieet eet je geen producten die afkomstig zijn van dieren. Dus niet alleen vlees en vis, maar ook geen zuivel, honing en eieren. Dit komt voor in alledaagse producten, bijvoorbeeld in brood (zuivel) of sommige soorten snoep (gelatine). Moeilijk? Wel nee! Er zijn genoeg vegan producten en recepten waar je mee uit de voeten kunt. Wat dacht je van een vegan lasagne bolognese of vegan rendang van jackfruit? Vergeet ook niet de vegan snacks! Zo kun jij iedere dag lekker en gevarieerd veganistisch eten!
Of een vegan dieet beter is voor je gezondheid, zijn de meningen over verdeeld. Volgens het Voedingscentrum loop je met een meer plantaardig of vegetarisch voedingspatroon minder risico op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat er minder dierlijke producten gegeten worden. Als deze worden vermeden, is het belangrijk om erop te letten dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Denk aan vitamine B2, B12, calcium, eiwit, ijzer. Gelukkig zijn er veel producten waar deze stoffen in zitten, zoals groenten, noten en peulvruchten. Vitamine B12 haal je uit supplementen en met B12 verrijkte producten.
Wil je vegan eten, maar weet je niet waar te beginnen? Een vegan dieet kan al in 3 stappen:
Veganisten opgelet! Deze vegan pokebowl met watermeloen, zwarte rijst en een crème van avocado móet je proberen. Een heerlijk recept voor een warme zomerdag.
HOOFDGERECHT – 4 PERS. – 35 MIN.
INGREDIËNTEN
300 g Blue Elephant Thai black rice
½ mini watermeloen
2 bosuien
1 limoen
95 g Saitaku ingelegde gember
4 el sojasau...
00:34
Aantal personen
700 gram verse Franse friet | |
12.5 gram verse bieslook | |
4 eetlepel vegan mayonaise | |
0.5 eetlepel water | |
1 teen knoflook | |
2 eetlepel milde olijfolie | |
350 gram koelverse vegan shoarma | |
100 gram AH Plantaardige rasp naturel | |
1 rode ui | |
5 tastytom-trostomaten | |
3 snoepkomkommers | |
100 gram gesneden ijsbergsla |
bakpapier
knoflookpers
Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Verdeel de friet over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi eventueel met zout en bak in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Snijd ondertussen de bieslook fijn en meng met de mayonaise en het water in een kommetje. Pers de knoflook er met de knoflookpers boven en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de vegan shoarma volgens de aanwijzingen op de verpakking goudbruin. Neem de friet uit de oven, verdeel de shoarma erover, bestrooi met de plantaardige rasp en zet ca. 10 min. terug in de oven tot de rasp is gesmolten.
Snipper ondertussen de rode ui. Snijd de tomaten in blokjes van 1 cm en de komkommers in plakjes. Neem de bakplaat uit de oven en verdeel de sla, komkommer, tomatenblokjes en ui erover. Besprenkel met de zelfgemaakte knoflooksaus. Besprenkel met de zelfgemaakte knoflooksaus.