Snijd de gember in plakken van ½ cm. Kneus de ongepelde knoflook. Breng een pan met de zonnebloemolie, gember, knoflook, steranijs, kardemom en het kaneelstokje op laag vuur tegen de kook aan. Laat in minimaal 1 uur de smaken goed intrekken.
De olie mag maximaal 100 °C worden. Geen thermometer? Houd de gember en knoflook goed in de gaten, deze mogen een beetje verkleuren maar niet bruin worden. En de olie mag niet roken.
Doe ondertussen de chilivlokken in een ruime hittebestendige kom en meng de sojasaus en suiker erdoor. Schenk het oliemengsel door de zeef in de kom met chilivlokken. Het kan zijn dat het gaat bruisen. Laat de chiliolie staan tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.
Chinese chili-olie
Voor iedereen die van pittig houdt: aromatische chili-olie geïnspireerd door de Chinese keuken.
- algemeenDit recept is genoeg voor ca. 200 ml chili-olie.
- kookstaptipIn China wordt chili-olie vaak met szechuanpeper gemaakt. Voeg ca. 3 el hele szechuanpeperkorrels (of meer naar smaak) toe aan de chili-olie en verwarm deze aromatische peper samen met de specerijen in de olie.
- variatietipJe kunt eindeloos variëren met smaakmakers. Verwarm bijvoorbeeld ook eens hele korianderzaadjes of in stukjes gesneden citroengras mee met de olie.
Chinese chili-olie
Voor iedereen die van pittig houdt: aromatische chili-olie geïnspireerd door de Chinese keuken.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131101_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
20 personen
105 kcal
10 min. bereiden
1 uur wachten
Aan de slag
Snijd de gember in plakken van ½ cm. Kneus de ongepelde knoflook. Breng een pan met de zonnebloemolie, gember, knoflook, steranijs, kardemom en het kaneelstokje op laag vuur tegen de kook aan. Laat in minimaal 1 uur de smaken goed intrekken.
De olie mag maximaal 100 °C worden. Geen thermometer? Houd de gember en knoflook goed in de gaten, deze mogen een beetje verkleuren maar niet bruin worden. En de olie mag niet roken.
Doe ondertussen de chilivlokken in een ruime hittebestendige kom en meng de sojasaus en suiker erdoor. Schenk het oliemengsel door de zeef in de kom met chilivlokken. Het kan zijn dat het gaat bruisen. Laat de chiliolie staan tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.
algemeen:Dit recept is genoeg voor ca. 200 ml chili-olie.
kookstaptip:In China wordt chili-olie vaak met szechuanpeper gemaakt. Voeg ca. 3 el hele szechuanpeperkorrels (of meer naar smaak) toe aan de chili-olie en verwarm deze aromatische peper samen met de specerijen in de olie.
variatietip:Je kunt eindeloos variëren met smaakmakers. Verwarm bijvoorbeeld ook eens hele korianderzaadjes of in stukjes gesneden citroengras mee met de olie.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 20 personen)
60 g verse gember
4 tenen knoflook
200 ml zonnebloemolie
3 stuks steranijsjes
5 kardemompeulen
1 kaneelstokje
5 el chilivlokken
2 el sojasaus
1 el fijne kristalsuiker