Snijd de kool in de lengte in kwarten en de kwarten in de breedte in repen van ca. 4 cm breed. Doe het water met het zout in een grote kom en roer tot het zout is opgelost. Doe de kool erbij en masseer met je handen 1 min. Het zout trekt vocht uit de kool, waar door deze zachter wordt. Laat 3 uur staan.
Doe de tenen knoflook, ui, gochujang, vissaus, chilivlokken en suiker in de keukenmachine en pureer tot een glad mengsel. Doe in een grote mengkom.
Snijd de radijs in kwarten en snijd de bosuitjes in de breedte in stukken van ca. 2 cm. Voeg de radijs, bosui en peen julienne toe aan de mengkom en meng alles goed door.
Giet het gezouten water van de kool af en spoel de kool 3 keer goed af met kraanwater. Laat uitlekken in een vergiet. Doe de kool bij het kruidenmengsel en schep alles goed door.
Schep de kimchi op een schaal of bord en bestrooi met de sesamzaadjes. Deze kimchi wordt vers gegeten en wordt ook wel geotjeori genoemd.
Kimchi met gochujang
Kimchi, gefermenteerde groenten, is een belangrijke smaakmaker uit de Koreaanse keuken. Er zijn vele soorten kimchi, van verschillende groenten (kool, wortel en ui) en Koreaanse (gedroogde) pepers zoals gochugaru als hoofdingrediënten.
- bereidingstipJe kunt deze kimchi ook zelf fermenteren, een proces waarbij bacteriën of gisten aan het werk gaan en de smaak van de groenten doen veranderen. Doe in een schone glazen pot met een deksel en laat ca. 1 week op een koele donkere plek staan. Open de pot om de dag, om vrijgekomen gas te laten ontsnappen. De kimchi is tot 1 maand houdbaar in de koelkast.
- achtergrondinfoKimchi, ook wel kimjang genoemd, werd ooit opgeslagen in grote aardewerken fermentatievaten – ‘onggi’ – in de grond. Hiermee werd bevriezing tijdens de wintermaanden voorkomen en het fermentatieproces tijdens de zomermaanden vertraagd. Was er geen plek om ze in te graven, dan stonden de vaten bij elkaar op speciale terrassen: de zogenaamde ‘jangdokdae’. Tegenwoordig wordt vaker gebruikgemaakt van speciale kimchi-koelkasten.
Kimchi met gochujang
Kimchi, gefermenteerde groenten, is een belangrijke smaakmaker uit de Koreaanse keuken. Er zijn vele soorten kimchi, van verschillende groenten (kool, wortel en ui) en Koreaanse (gedroogde) pepers zoals gochugaru als hoofdingrediënten.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD164828_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
4 personen
110 kcal
30 min. bereiden
3 uur wachten
Aan de slag
Snijd de kool in de lengte in kwarten en de kwarten in de breedte in repen van ca. 4 cm breed. Doe het water met het zout in een grote kom en roer tot het zout is opgelost. Doe de kool erbij en masseer met je handen 1 min. Het zout trekt vocht uit de kool, waar door deze zachter wordt. Laat 3 uur staan.
Doe de tenen knoflook, ui, gochujang, vissaus, chilivlokken en suiker in de keukenmachine en pureer tot een glad mengsel. Doe in een grote mengkom.
Snijd de radijs in kwarten en snijd de bosuitjes in de breedte in stukken van ca. 2 cm. Voeg de radijs, bosui en peen julienne toe aan de mengkom en meng alles goed door.
Giet het gezouten water van de kool af en spoel de kool 3 keer goed af met kraanwater. Laat uitlekken in een vergiet. Doe de kool bij het kruidenmengsel en schep alles goed door.
Schep de kimchi op een schaal of bord en bestrooi met de sesamzaadjes. Deze kimchi wordt vers gegeten en wordt ook wel geotjeori genoemd.
bereidingstip:Je kunt deze kimchi ook zelf fermenteren, een proces waarbij bacteriën of gisten aan het werk gaan en de smaak van de groenten doen veranderen. Doe in een schone glazen pot met een deksel en laat ca. 1 week op een koele donkere plek staan. Open de pot om de dag, om vrijgekomen gas te laten ontsnappen. De kimchi is tot 1 maand houdbaar in de koelkast.
achtergrondinfo:Kimchi, ook wel kimjang genoemd, werd ooit opgeslagen in grote aardewerken fermentatievaten – ‘onggi’ – in de grond. Hiermee werd bevriezing tijdens de wintermaanden voorkomen en het fermentatieproces tijdens de zomermaanden vertraagd. Was er geen plek om ze in te graven, dan stonden de vaten bij elkaar op speciale terrassen: de zogenaamde ‘jangdokdae’. Tegenwoordig wordt vaker gebruikgemaakt van speciale kimchi-koelkasten.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
1 Chinese kool
2 l water
5 el zout
5 tenen knoflook
1 middelgrote ui
2 el gochujang
5 el vissaus
1 el chilivlokken
1 el kristalsuiker
100 g radijsjes
6 bosuitjes
150 g peen julienne
2 tl sesamzaad
Dit heb je nodig
keukenmachine