Laat de kikkererwten 1 nacht in ruim water met ½ van de baksoda weken.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Giet de kikkererwten af en doe samen met het water en de rest van de baksoda in een pan. Breng aan de kook en kook ze in ca. 30 min. op laag vuur gaar. Schep regelmatig het schuim eraf. De kikkererwten zijn goed als ze niet uit elkaar vallen, maar wel makkelijk kunt pletten. Giet de kikkererwten af, maar vang 60 ml kookvocht op.
Halveer ondertussen de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd de pompoen in stukken van 2 cm, verdeel samen met de olie over een met bakpapier beklede bakplaat. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster ca. 25 min. in het midden van de oven.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de vrucht en pers uit. Snijd de sjalot in dunne ringen. Halveer de granaatappel. Leg 1 helft met de snijkant naar beneden losjes in je hand. Tik boven een kom met een pollepel op de vrucht, zodat de pitjes in de kom vallen. Giet de granaatappelpitjes af, maar bewaar het sap.
Laat de gesneden sjalot in het granaatappelsap met 1 el citroensap en de rest van het water weken. Bereid ondertussen de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Haal de pompoen uit de oven. Snijd de knoflook doormidden. Doe de kikkererwten en ⅓ van de pompoen in de keukenmachine en maal met het kookvocht tot een gladde hummus. Voeg, terwijl de machine draait, de tahin, 1 el citroensap, de knoflook en het komijnzaad toe. Laat de keukenmachine nog minimaal 5 min. draaien. Dit is nodig voor een gladde, romige hummus. Breng eventueel op smaak met zout
Verdeel de hummus met de achterkant van een lepel over een lage kom en verdeel de rest van de pompoen erover. Garneer met de sjalot, 3 el granaatappelpitjes en de chilivlokken. Serveer met de pita’s.
Pompoenhummus
Welk bijgerecht écht niet mag ontbreken op tafel? Deze pompoenhummus met pita's!
- serveertipDeze hummus is heerlijk als onderdeel van een tafel vol bijgerechten om te delen.
- kookstaptipHet weken met baksoda helpt om de kikkererwten sneller zacht te laten worden en de hummus romiger te maken.
- variatietipJe kunt in plaats van pompoen ook wortel of zoete aardappel gebruiken.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Pompoenhummus
Welk bijgerecht écht niet mag ontbreken op tafel? Deze pompoenhummus met pita's!
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD176946_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
4 personen
550 kcal
50 min. bereiden
8 uur wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Laat de kikkererwten 1 nacht in ruim water met ½ van de baksoda weken.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Giet de kikkererwten af en doe samen met het water en de rest van de baksoda in een pan. Breng aan de kook en kook ze in ca. 30 min. op laag vuur gaar. Schep regelmatig het schuim eraf. De kikkererwten zijn goed als ze niet uit elkaar vallen, maar wel makkelijk kunt pletten. Giet de kikkererwten af, maar vang 60 ml kookvocht op.
Halveer ondertussen de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd de pompoen in stukken van 2 cm, verdeel samen met de olie over een met bakpapier beklede bakplaat. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster ca. 25 min. in het midden van de oven.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de vrucht en pers uit. Snijd de sjalot in dunne ringen. Halveer de granaatappel. Leg 1 helft met de snijkant naar beneden losjes in je hand. Tik boven een kom met een pollepel op de vrucht, zodat de pitjes in de kom vallen. Giet de granaatappelpitjes af, maar bewaar het sap.
Laat de gesneden sjalot in het granaatappelsap met 1 el citroensap en de rest van het water weken. Bereid ondertussen de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Haal de pompoen uit de oven. Snijd de knoflook doormidden. Doe de kikkererwten en ⅓ van de pompoen in de keukenmachine en maal met het kookvocht tot een gladde hummus. Voeg, terwijl de machine draait, de tahin, 1 el citroensap, de knoflook en het komijnzaad toe. Laat de keukenmachine nog minimaal 5 min. draaien. Dit is nodig voor een gladde, romige hummus. Breng eventueel op smaak met zout
Verdeel de hummus met de achterkant van een lepel over een lage kom en verdeel de rest van de pompoen erover. Garneer met de sjalot, 3 el granaatappelpitjes en de chilivlokken. Serveer met de pita’s.
serveertip:Deze hummus is heerlijk als onderdeel van een tafel vol bijgerechten om te delen.
kookstaptip:Het weken met baksoda helpt om de kikkererwten sneller zacht te laten worden en de hummus romiger te maken.
variatietip:Je kunt in plaats van pompoen ook wortel of zoete aardappel gebruiken.
resttip:De rest van de granaatappelpitjes kun je gebruiken voor bijvoorbeeld fattoush (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195149) of deze mocktail (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1193199).
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
100 g AH Biologisch gedroogde kikkererwten
1 tl baksoda
500 ml kraanwater
1 AH Biologisch pompoen
3 el olijfolie mild
1 citroen
1 sjalot
500 ml kraanwater
4 volkorenpita's
1 teen knoflook
95 g tahin
½ tl gemalen komijnzaad
½ tl chilivlokken
Dit heb je nodig
bakpapier
staafmixer of keukenmachine