Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem een beetje afkoelen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak hierin de kipfilet in 6-8 minuten gaar. Breng op smaak met wat ketjap en peper. Neem de kipfilet uit de wok en verhit de rest van de olie. Bak hierin de ui, de knoflook en de prei goudbruin. Roer de gekookte rijst, de ketoembar, de laos en de rest van de ketjap erdoor en bak het geheel al omscheppend nog even door. Doe ten slotte de winterpeen, de tuinerwten, de selderij en de kipfilet erbij en bak de nasi nog 6-8 minuten, terwijl je blijft omscheppen. Lekker met een gebakken ei, gebakken banaan en atjar tjampoer (zoetzuur van gemengde groenten).
- algemeenFamilierecept AllerHande 4 2008. De familie Hooghiemstra-Ruijgrok maakt al veertig jaar nasi. Moeder Thea: 'De basis komt uit een kookboek, de rest heb ik erbij gefantaseerd. Behalve kip en Indonesische kruiden deed ik vooral veel groenten door de nasi. Taugé, maar ook prei, wortel en soms doperwten. Dat was voor mij een manier om mijn zoons verse groenten te laten eten.' Eenmaal uit huis is Ron zelf ook nasi blijven maken. Zijn nasi verschijnt in vele gedaantes, maar de basis is altijd gebakken rijst. 'Soms voeg ik kousenband en garnalen of ringetjes bosui toe. Of gedroogde ansjovis die ik ooit in Maleisië heb gegeten en die je hier in de toko kunt krijgen. Soms maak ik het met gewelde rozijnen. Je kunt eindeloos variëren.'
Nasi fantasie van Ron en Thea
hoofdgerecht
4 personen
570 kcal
35 min. bereiden
Aan de slag
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem een beetje afkoelen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak hierin de kipfilet in 6-8 minuten gaar. Breng op smaak met wat ketjap en peper. Neem de kipfilet uit de wok en verhit de rest van de olie. Bak hierin de ui, de knoflook en de prei goudbruin. Roer de gekookte rijst, de ketoembar, de laos en de rest van de ketjap erdoor en bak het geheel al omscheppend nog even door. Doe ten slotte de winterpeen, de tuinerwten, de selderij en de kipfilet erbij en bak de nasi nog 6-8 minuten, terwijl je blijft omscheppen. Lekker met een gebakken ei, gebakken banaan en atjar tjampoer (zoetzuur van gemengde groenten).
algemeen:Familierecept AllerHande 4 2008. De familie Hooghiemstra-Ruijgrok maakt al veertig jaar nasi. Moeder Thea: 'De basis komt uit een kookboek, de rest heb ik erbij gefantaseerd. Behalve kip en Indonesische kruiden deed ik vooral veel groenten door de nasi. Taugé, maar ook prei, wortel en soms doperwten. Dat was voor mij een manier om mijn zoons verse groenten te laten eten.' Eenmaal uit huis is Ron zelf ook nasi blijven maken. Zijn nasi verschijnt in vele gedaantes, maar de basis is altijd gebakken rijst. 'Soms voeg ik kousenband en garnalen of ringetjes bosui toe. Of gedroogde ansjovis die ik ooit in Maleisië heb gegeten en die je hier in de toko kunt krijgen. Soms maak ik het met gewelde rozijnen. Je kunt eindeloos variëren.'
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
300 g rijst
6 eetlepels olie
300 g kipfilet
4 eetlepels ketjap
1 ui
1 teen knoflook
1 dunne prei
2 theelepels ketoembar
2 theelepels laos
1 kleine winterpeen
100 g tuinerwten
10 g selderij