Boen de aardappelen schoon en kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Pel de schil van de aardappelen en pureer ze met de boter. Splits 2 eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Roer de eidooiers en 1 heel ei door de warme puree. Breng de puree op smaak met zout en peper en strijk haar uit in een lage, diepe schaal. Laat de puree afkoelen en zet haar minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven. Doe de bloem en het paneermeel elk apart in een diep bord. Klop de resterende 2 eieren met een scheutje water of melk los in een derde diep bord. Rol met vochtige handen van de puree kleine balletjes ter grootte van een walnoot. Rol de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Voor een mooie dikke paneerlaag haal je ze nogmaals door het ei en het paneermeel. Verhit de olijfolie en frituur de aardappelkroketjes in 2-3 minuten goudbruin en krokant. Verdeel de veldsla over 4 borden, leg de aardappelkroketjes erop en zet er een schaaltje met aioli bij om te dippen, zie tip.
- algemeenZelf aioli maken: Doe in een hoge maatbeker 1 ei met 1/2 tl zout, 1 el wittewijnazijn, 2 tl mosterd en 1-2 tenen fijngesneden knoflook. Zet de staafmixer in de beker en schenk er voorzichtig 200 ml neutrale olie op (arachide-, zonnebloem- of olijfolie zonder smaak). Zet de staafmixer aan en trek het mengsel langzaam omhoog tot een dikke aioli. Voeg naar smaak op het laatst een scheutje olijfolie toe. Bewaar de aioli afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.
Aardappelkroketjes met aioli
voorgerecht
4 personen
815 kcal
1 uur bereiden
Aan de slag
Boen de aardappelen schoon en kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Pel de schil van de aardappelen en pureer ze met de boter. Splits 2 eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Roer de eidooiers en 1 heel ei door de warme puree. Breng de puree op smaak met zout en peper en strijk haar uit in een lage, diepe schaal. Laat de puree afkoelen en zet haar minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven. Doe de bloem en het paneermeel elk apart in een diep bord. Klop de resterende 2 eieren met een scheutje water of melk los in een derde diep bord. Rol met vochtige handen van de puree kleine balletjes ter grootte van een walnoot. Rol de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Voor een mooie dikke paneerlaag haal je ze nogmaals door het ei en het paneermeel. Verhit de olijfolie en frituur de aardappelkroketjes in 2-3 minuten goudbruin en krokant. Verdeel de veldsla over 4 borden, leg de aardappelkroketjes erop en zet er een schaaltje met aioli bij om te dippen, zie tip.
algemeen:Zelf aioli maken: Doe in een hoge maatbeker 1 ei met 1/2 tl zout, 1 el wittewijnazijn, 2 tl mosterd en 1-2 tenen fijngesneden knoflook. Zet de staafmixer in de beker en schenk er voorzichtig 200 ml neutrale olie op (arachide-, zonnebloem- of olijfolie zonder smaak). Zet de staafmixer aan en trek het mengsel langzaam omhoog tot een dikke aioli. Voeg naar smaak op het laatst een scheutje olijfolie toe. Bewaar de aioli afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
500 g aardappels
50 g roomboter
5 eieren
4 eetlepels bloem
8 eetlepels paneermeel
0 olijfolie
1 zakje veldsla
140 g aioli