Andijviestamppot

Andijviestamppot maken… Mmmmm! Het knapperige groen met nootachtige smaak kan eigenlijk áltijd. Wist-je-datje: andijviestamppot wordt ook wel stimpstamp genoemd.

Andijviestamppot recepten

Andijviestamppot maken

Ingrediënten

Aantal personen

1.2 kg kruimige aardappel

2 rode uien

125 gram magere spekblokjes

250 gram op beukenhout gerookte rookworst

500 gram fijngesneden andijvie

1 eetlepel Franse mosterd

25 gram ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • pureestamper

  1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Snipper ondertussen de uien. Bak de spekblokjes in een ruime koekenpan zonder olie of boter in 8 min. knapperig. Voeg de laatste 2 min. de ui toe. Schep de ui en het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verwarm ondertussen de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  2. Voeg in de laatste minuut de andijvie toe aan de kokende aardappelen. Giet af en laat goed uitlekken. Doe terug in de pan en voeg de mosterd en boter toe. Stamp met de pureestamper tot een puree. Schep de ui en het spek door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer met de rookworst.

Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten. Ook handig: noteer wat er in het bakje zit. Ga je de stamppot opwarmen? Doe dat dan door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het is het allerlekkerst om stamppot nog even op te bakken in een koekenpan.

Is andijviestamppot gezond?

Is andijviestamppot gezond?

Andijviestamppot is gezond, mits je een bewuste ingrediëntkeuze maakt. Andijvie en aardappel zijn gezonde ingrediënten, dus een verantwoorde basis. Boter, rookworst en spekjes… Ze zijn bijna niet weg te denken, maar bevatten veel zout en verzadigde vetten en kunnen beter achterwege blijven. De aardappelpuree kun je bijvoorbeeld smeuïger maken met behulp van magere melk en extra kookvocht in plaats van boter.

An­dij­vie­muf­fins met fe­ta en soep­bal­le­tjes

Je standaard andijviestamppot met ballen, maar dan party proof. Als snack voor bij de borrel, of gewoon als lunch: deze hartige muffins doen je hart sneller kloppen.

HAPJE - 12 STUKS – 30 MIN. + 20 MIN. OVENTIJD

INGREDIËNTEN
1 kg stamppotaardappelen (zak 2,5 kg)
2 eieren
100 g feta
400 g fijngesneden andijvie (zak 500 g)
1 el dijonmosterd
25 g b...

00:28

Direct aan de slag

Meer stamppotten