Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in een pan ruim water in 20 min. gaar. Verwarm ondertussen de rookworsten volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat de zuurkool uitlekken. Voeg na 10 min. de zuurkool toe aan de aardappelen.
Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in plakjes. Verhit de boter en bak de appel 5 min. op hoog vuur. Verwarm de melk in een steelpan. Giet de aardappelen en zuurkool af en vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen en zuurkool grof. Voeg de melk toe en eventueel wat kookvocht toe. Schep de appel met de boter erbij en serveer met de rookworst.
Zuurkoolstamppot recepten
Zuurkoolstamppot maken
Ingrediënten
Aantal personen
1.25 kg kruimige aardappelen | |
500 gram Gelderse rookworsten | |
500 gram zuurkool | |
2 elstar-appels | |
40 gram ongezouten roomboter | |
150 ml halfvolle melk |
Dit heb je nodig
pureestamper

Zuurkoolstamppot maken: wat is de verhouding zuurkool en aardappelen?
De verhouding zuurkool en aardappelen in stamppot hangt af van de zuurkool die je gebruikt. Zuurkool uit een pakje is naar verhouding zuurder dan verse of zelfgemaakte zuurkool. Gebruik je een pakje, dan kun je het beste de verhouding 4 delen aardappelen op 1 deel zuurkool aanhouden. Als je verse of zelfgemaakte zuurkool gebruikt, zit je goed als je 2 delen aardappelen op 1 deel zuurkool aanhoudt.

Hoe varieer je met zuurkoolstamppot?
Net als bij elke stamppot kun je met zuurkoolstamppot veel variëren. Je kunt de stamp klassiek maken met rookworst, een speklap of gebakken spekjes, maar je kunt ook kiezen voor een andere eiwitbron, zoals kip of vis. De classic aardappel kun je vervangen door bijvoorbeeld zoete aardappel of gebakken aardappelplakjes. Je kunt ook vega zuurkoolstamppot maken met bijvoorbeeld blauwe kaas. Voor een iets minder zure zuurkoolstamppot kun je extra blokjes appel toevoegen.

Zuurkoolstamppot: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?
Zuurkoolstamppot kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de stamppot langer bewaren, dan kun je ’m, eventueel in porties, invriezen. In de vriezer is zuurkoolstamppot 3 maanden houdbaar. Ontdooi de zuurkoolstamppot door ’m een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Zet ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Je kunt de stamppot eventueel ook even opbakken in een koekenpan.
Zuurkoolstamp met rookworstcroutons
Ben je op zoek naar een recept voor zuurkoolstamppot? Ga dan aan de slag met dit lekkere recept met rookworst in de vorm van croutons.
Zuurkoolstamp met rookworstcroutons maken:
Schil 1.2 kilo kruimige aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 minu...
02:54