Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten

Een gigantisch gebied met minstens zo veel verschillende keukens en smaken: het is onmogelijk om op één pagina alle Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten en landen uit te lichten. Desalniettemin delen we een smakelijke selectie gerechten uit - en geïnspireerd op - dit werelddeel (met een uitstapje naar Tex-Mex).

*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet uit specifieke landen uit deze gebieden komen, maar hun inspiratie vinden in bepaalde keukens of met gebruik van ingrediënten die in deze werelddelen voorkomen.

Ingrediënten

Bereiding

Guacamole: waar komt het vandaan en hoe maak je het?

Guacamole: waar komt het vandaan en hoe maak je het?

Wist je dat de eerste versie van guacamole – dat toen uitsluitend bestond uit geprakte avocado – al rond de 16e eeuw gemaakt werd door de Azteken, die leefden in wat wij nu Mexico noemen? Guacamole is in de basis een dip van geprakte avocado met zout en limoensap. Hieraan worden soms koriander, blokjes tomaat, komijn, gesnipperde rode ui of jalapeño’s toegevoegd. Belangrijk is om guacamole niet te fijn te maken, omdat het lekker is om iets van textuur te behouden: pureer het dus niet met een staafmixer, maar gebruik een vork (of voor grote hoeveelheden een pureestamper) om de avocado’s tot puree te stampen.

Wat zijn arepas?

Wat zijn arepas?

Arepas, ronde broodjes van maismeel, werden waarschijnlijk al gegeten door de oorspronkelijke bewoners van wat we nu kennen als Venezuela en Colombia. Het broodje wordt in een pan of op een plaat gebakken met weinig olie. De gevulde versie is knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. De versie die belegd wordt, de Colombiaanse, is juist platter en knapperiger. Traditionele Venezolaanse vullingen zijn kip of rundvlees in combinatie met bonen, avocado en witte kaas.

Burrito: uit welke keuken komt dit gerecht?

Burrito: uit welke keuken komt dit gerecht?

Een burrito is een bloemtortilla die is gevuld en opgerold. Een gerecht dat een burrito zou kunnen zijn, werd voor het eerst beschreven in 1895 als ‘een opgerolde tortilla die is gevuld met vlees of andere ingrediënten’. Het is echter niet duidelijk of hier een burrito of een enchilada wordt bedoeld. De burrito in zijn huidige vorm komt waarschijnlijk uit Sonora, een regio in Noordwest-Mexico. Deze wordt gevuld met eenvoudige ingrediënten zoals vlees, vis, kaas, bonen, rijst en pepers, maar nooit allemaal tegelijk. Dat is wel het geval in de tex-mexversie van dit gerecht, die royaal gevuld wordt en dient als maaltijd in plaats van als streetfood zoals in Mexico.

Taco’s met kip tinga

Taco’s met kip tinga moet je zeker proberen als je van pulled chicken houdt. Tinga de pollo is langzaam gegaarde, losgetrokken kip in een tomatensaus met Mexicaanse pepers. Comfort food ten top!

INGREDIËNTEN
4 middelgrote uien
2 kruidnagels
400 g kipfilet 
1/3 bakje tijm (a 15 g)
4 laurierblaadjes
1 pot kippenbouillon (500 ml, Fundo)
500 g trostomaten
1,5 blikje chipotlep...

04:42