- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Wat is Griekse moussaka?
Moussaka is een heerlijk stevige ovenschotel van laagjes aubergine (en soms courgette), aardappel, gehakt-tomatensaus, romige bechamel en een flinke laag kaas. Het recept werd in de twintigste eeuw voor het eerst opgeschreven door de Griekse chef Nikólaos Tselementes. Hij verwerkte de van oorsprong Franse bechamelsaus vermoedelijk in het gerecht nadat hij een klassiek Franse koksopleiding had gevolgd.

Is moussaka gezond?
Moussaka is geen gezond gerecht, omdat het gehakt, de geraspte oude kaas en de boter die je gebruikt voor de bechamelsaus te veel verzadigd vet bevatten. Om een gezondere variant te maken, zou je het gehakt kunnen vervangen door rundertartaar. De geraspte oude kaas maakt plaats voor een milde, jonge variant van maximaal 35+, en de bechamelsaus kun je eventueel achterwege laten.

Moussaka bewaren, invriezen en opwarmen
Moussaka kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel de moussaka eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Warm het later in een pannetje of in de oven weer op, eventueel met wat extra kaas erover (= extra lekker!).
Moussaka
Op zoek naar een recept voor Griekse moussaka? Bekijk deze video en zie hoe je moussaka maakt.
Moussaka maken:
Smelt 50 gram boter in een steelpan. Voeg 50 gram bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 minuten.
Bechamelsaus
Verwarm 500 milliliter melk in een steelpan.
Voeg de melk al ro...
04:54