Souvlaki

Souvlaki. In Griekenland kun je het in bijna elk restaurant eten, maar ook op straat als streetfood én bij families thuis. Niet voor niets, want het is superlekker. Maak dit populaire Griekse gerecht eens thuis!

Ingrediënten

Bereiding

Wat is souvlaki?

Wat is souvlaki?

Souvlaki is – heel simpel gezegd – gegrild vlees op een stokje. Het gerecht komt van oorsprong uit Griekenland. Het wordt meestal gemaakt met varkensvlees, maar ook wel met andere soorten vlees, kip of vis. Soms wordt het vlees afgewisseld door stukjes groente. Souvlaki wordt zowel als hoofdgerecht op een spies geserveerd, met bijgerechten als aardappelen of frietjes, als uit de hand in een pita – waarbij de spies eruit is getrokken. Lekker met rauwkost, zoals tomaat, en tzatziki (Griekse yoghurtsaus)!

Hoe maak je souvlaki?

Hoe maak je souvlaki?

Anders dan gyros – waarbij het vlees verticaal aan een grote spies hangt en hier na het grillen vanaf wordt gesneden – wordt bij souvlaki het vlees in stukjes gesneden, aan kleine spiesen geregen en horizontaal gegrild. Om souvlaki te maken, snijd je vlees in blokjes van 2 tot 3 cm, die je vervolgens marineert en met 4 tot 5 stuks (eventueel afgewisseld met stukjes groente, zoals ui, courgette, paprika of tomaat) aan spiesen rijgt. Gril de spiesen in 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur op een goed ingevette grill of barbecue gaar. Draai regelmatig.

Souvlaki marineren: wat is een lekkere marinade?

Souvlaki marineren: wat is een lekkere marinade?

Traditioneel marineer je souvlaki in een mengsel van olijfolie, citroen, oregano en zout en peper naar smaak. Maar in principe kun je alle soorten marinades voor vlees en vis gebruiken die je lekker vindt. Wat dacht je van sinaasappelmarinade met specerijen? Of ga voor mosterdmarinade met honing en dragon.