Pizza recepten

Dun en knapperig, dat is een echte Italiaanse pizza. Met onze tips en trucs maak je ’m lekker zelf. Of je nu gaat voor een klassieke pizza Margherita, pizza prosciutto, pizza funghi, pizza tonno of voor een spannende nieuwe variant: thuis zet je jouw pizza helemaal naar je eigen hand.

Ingrediënten

Bereiding

Pizza maken

Pizza maken

Zelf pizza maken? Dat begint bij het pizzadeeg! Pizzadeeg maak je gemakkelijk zelf met bloem voor pizzadeeg, gist, zout en olijfolie. Bekijk het recept zelf pizzadeeg maken. Je hebt er wel even de tijd voor nodig. Het deeg moet namelijk rijpen en rijzen, maar dan heb je ook wat! Wil je direct aan tafel? Kant-en-klare pizzabodems zijn een handige oplossing als je weinig tijd hebt. Je hoeft ze alleen maar te beleggen en in de oven te schuiven. Over beleggen gesproken: in Italië beleggen ze pizza nooit te dik. Op die manier wordt, en blijft, de bodem lekker knapperig.

Hoe kun je pizza gezonder maken?

Hoe kun je pizza gezonder maken?

Pizza staat niet in de Schijf van Vijf en kun je daarom niet gezond noemen. Je kunt een pizza wel ‘gezonder’ maken door bijvoorbeeld te kiezen voor een zelfgemaakte bodem van volkorenmeel en weinig zout, en ’m te beleggen met lekker veel groenten, verse kruiden en maar een klein beetje kaas. Er zijn ook verschillende soorten pizzabodems te koop waarin een deel van de bloem vervangen is door groenten als bloemkool of courgette. Op die manier krijg je gemakkelijk wat extra groenten binnen.

Hoe beleg je een pizza?

Hoe beleg je een pizza?

Een goed belegde pizza begint bij de juiste volgorde. Dit zorgt voor de beste smaak, textuur en garing.

  1. Saus eerst – Smeer een dunne laag tomatensaus op de bodem, zodat de pizza sappig blijft zonder zompig te worden.
  2. Eerste laag kaas – Strooi een basislaag mozzarella zodat de toppings goed blijven liggen en niet verbranden.
  3. Toppings – Verdeel groenten, vlees of vis gelijkmatig. Zo garen ze perfect en blijft de bodem krokant.
  4. Extra kaas? – Ga voor een dunne toplaag zonder de toppings te overheersen.
  5. Kruiden & olie – Voeg oregano, basilicum of een scheutje olijfolie na het bakken toe voor de beste smaak.
Welke toppings voor op je zelfgemaakte pizza?

Welke toppings voor op je zelfgemaakte pizza?

Ga je voor een klassieker of een verrassende twist? Dit zijn de toppings van de populairste pizza’s:

  • Margherita – Tomatensaus, mozzarella, basilicum

  • Tonno – Tomatensaus, mozzarella, tonijn, rode ui

  • Funghi – Tomatensaus, mozzarella, champignons

  • Diavola – Tomatensaus, mozzarella, pikante salami, chili

  • Marinara – Tomatensaus, knoflook, oregano (geen kaas!)

  • Quattro Formaggi – Vier kazen (bijv. mozzarella, gorgonzola, Parmezaan, pecorino)

  • Hawaii – Tomatensaus, mozzarella, ham, ananas

Maar je kunt losgaan met allerlei verschillende ingrediënten als je zelf een pizza maakt. Probeer nog meer toppings als ’nduja, truffel, burrata, vijgen, hot honey, peer, pistachenoten of kimchi.

Pizza: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Pizza: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Afgebakken pizza – zelfgemaakt of kant-en-klaar – kun je in de koelkast in een goed afgesloten bak 2 dagen bewaren. Afgebakken pizza opnieuw invriezen kán, maar hij wordt er niet lekkerder op. Je kunt koud geworden pizza best de volgende dag opnieuw opwarmen in de oven. Verwarm in dat geval de oven voor op 200 °C en bak het stuk pizza ca. 5 minuten. Afhankelijk van de grootte van het stuk en de hoeveelheid beleg duurt het wat korter of juist iets langer voordat de pizza weer flink warm is. Als er kaas op de pizza zit, is het lekker om te wachten totdat die goed gesmolten is.

Pizzadeeg maken

Pizzadeeg maak je met witte tarwebloem, griesmeel, water, suiker, zout, gist en een beetje olijfolie.

Deegmengsel maken
Doe een half zakje gist (à 7 g) en 1 tl suiker in een kom en roer er 125 ml lauwwarm water door. Laat het mengsel 5 minuten op een warme, tochtvrije plaats rusten. Zeef 200 g bloem met 50 g griesmeel en 1 tl zout boven een ruime kom. Maak een kuiltje in de bloem en schen...

02:19

Direct aan de slag