- 1
- 2
- 3
Cannelloni is een buisvormige, gevulde pasta. In het Italiaans betekent het ‘grote pijpen’. Je kunt gedroogde pasta voor cannelloni kant-en-klaar kopen en die vullen, of verse lasagnebladen gebruiken. Dat laatste werkt gemakkelijker, omdat de gedroogde buisvormige pasta wat lastiger te vullen is. Je kunt de vulling dan op de verse lasagnebladen scheppen, die oprollen en overgieten met (béchamel)saus.
Cannelloni kun je gemakkelijk thuis maken van verse lasagnebladen. Eerst maak je apart de vulling die je op de lasagnebladen schept, vervolgens rol je de bladen op. Eventueel maak je de cannelloni na het oprollen af met extra kaas, waarna je ze bakt in de oven. Soms wordt de pasta ook nog overgoten met een béchamelsaus voor nog meer romigheid, maar dat hóéft niet.
De mogelijkheden voor het vullen van cannelloni zijn eindeloos. Zo kun je deze verse pasta vullen met aubergine en ricotta, tomaten en geitenkaas, paprika en magor of wintergroenten. Een kinderfavoriet, zeker deze versie met tomatensaus en gehakt.
Cannelloni als dessert serveren is niet gebruikelijk. Waarschijnlijk bestaat daarover wat verwarring vanwege de zoete Siciliaanse delicatesse ‘cannoli’. Paar letters verschil in taal, maar een wereld van verschil in type gerecht. Cannoli is namelijk juist perfect als dessert, maak bijvoorbeeld deze cannoli met citrus.
Zelf cannelloni maken kan je eenvoudig met verse lasagnevellen doen. Deze cannelloni maken wij zonder vlees of vis en met geitenkaas en lekker veel groente.
Tomatensaus maken
Snijd 2 tenen knoflook fijn. Halveer 200 g tomaatjes. Ris de blaadjes van 3 takjes tijm. Verhit 1 el olie in een hapjespan en bak de knoflook 1 min. op middelhoog vuur. Voeg de tomaat, tijm, 1 el azijn en 42...
00:57
Aantal personen
2 tenen knoflook | |
2 eetlepel traditionele olijfolie | |
600 gram verse spinazie | |
500 gram ricotta | |
1 citroen | |
250 gram koelverse lasagnebladen | |
10 gram verse Italiaanse kruidenmix | |
100 gram gorgonzola | |
200 ml volle melk | |
100 gram Parmezaanse kaas |
ovenschaal (25 x 35 cm, ingevet)
aluminiumfolie
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit de olie in een hapjespan. Bak de knoflook 1 min. en voeg de spinazie in gedeelten toe. Laat de spinazie helemaal slinken en roer door. Laat uitlekken in een vergiet. Roer in een kom de ricotta door de spinazie. Boen de citroen, rasp de schil en meng deze door het ricottamengsel. Breng op smaak met peper en zout.
Halveer de lasagnevellen in de breedte en verdeel het ricottamengsel erover. Rol de vellen op en leg ze in de ovenschaal. Ris de blaadjes van de takjes kruiden en snijd fijn. Verkruimel de gorgonzola. Doe de gorgonzola en de kruiden in een kom, meng de melk erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel het gorgonzolamengsel over de rolletjes en bestrooi met de Parmezaanse kaas.
Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de cannelloni ca. 35 min in het midden van de oven. Verwijder na 20 min. de folie en bak de cannelloni tot goudbruin en gaar.